Nyheter

”Femklövern har tappat kontrollen”

”Femklövern har tappat kontrollen”

Nyheter Det var hårda ord när oppositionen kommenterade barn- och utbildningsnämndens underskott vid kommunstyrelsens sammanträde.

Barn- och utbildningschefen fanns på plats och redovisade handlingsplanen för obalans i kassan under kommunstyrelsens senaste sammanträde.

– Man har åtgärder för samtliga delar, man tycker att förvaltningen fick en nära förändring när det gällde statsbidragen. I kommunens pengapåse lades 1 miljon kronor tidigare och det tycker man att förvaltningen nu skulle få. Barn- och utbildningsnämnden måste ha en beredskap och det är inte säkert att man får kompensation för allt. Man får ha det i beredskap att hantera detta själva, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

– Det konstaterades att det är 8 miljoner kronor som minskats i statsbidrag. Det är den största delen och man måste ta hem det här på verksamheten, säger Thomas Axelsson (KD).

Oppositionen med Kenth Williamsson (S) är kritisk.

– Det finns mycket att säga om detta. Femklövern har tappat kontrollen över budgeten i barn- och utbildningsnämnden. Man har ett underskott på 10 miljoner kronor. De har fått 7,3 miljoner kronor men ändå ett underskott på 10 miljoner kronor. Då har man tappat kontrollen. Vi hade uppe det här på kommunfullmäktige där vi fick kritik för att uppgifterna inte stämde. Men det är nu falska speglingar när ni säger att statsbidragen minskar. Det är klart det minskar när asylsökande minskar. Man får bidrag efter hur många man har. Har man färre asylsökande så har man mindre personal också. Ni har tappat kontrollen. Det är tråkigt när vi sagt det här flertalet gånger och inte får någon respons. De som drabbas är barn och elever som behöver särskilt stöd. Likaså kan man se i nämndens handlingar att det finns röda punkter där man tror att det blir problem, bland annat större elevgrupper, större grupper på vuxenskolan, sfi, starten av Petersborg skjuts fram och neddragningen av personal så man kanske får stänga en förskoleavdelning i Skillingaryd. Hade man planerat det här tidigare så hade det sett annorlunda ut. Vi i oppositionen tog bort nämndens besparingar och vi lade till 800 000 kronor för mellanstadiesatsning för de som behöver extra stöd, menar Kenth Williamsson (S).

– Statsbidragen kan ni inte ta upp i förtid. Vi vet vilka satsningar som kommer upp, avrundar Kenth Williamsson (S) och Thomas Axelsson (KD) kommenterar ”Nu säger du precis tvärtom, Kenth, det blir omvänt det du kommenterar nu”.

Gert Jonsson (M) får hejda debattörerna och vill gå vidare under pressinformationen och förslaget, som kommunstyrelsen beslutade om, var att följa upp nämndens handlingsplan för budget i balans i samband med delårsbokslutet och att ta fram ytterligare åtgärd om behov föreligger för att pengarna ska räcka.

Taggar

Dela


3 reaktioner på ”Femklövern har tappat kontrollen”

För det första har du fel i sak eftersom det inte har varit ett inkompetent styre tidigare och för det andra så har ni styrt i sex år. Så särskilt kompetent eller träffsäker var inte den kommentaren direkt…

Det är inte lätt gjort att rätta upp båten efter många års inkompetent styre från (S). Så det tar nog minst ett år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *