Nyheter

Femklövern lägger offensiv budget 2023

Nyheter Femklövern, KD, M, L, C och MP, har i kväll presenterat sin budget. Totalt handlar det om 54 miljoners ökning 2023 varav 10,7 miljoner extra till nämnder samt oförändrad skatt för medborgarna 

Gert Jonsson (M) och ledande politiker i femklövern Thomas Axelsson (KD), Ulf Abrahamsson (C) och Magnus Thelin (L) presenterade under kvällen femklöverns budget i nämndrummet Skillingehus. 

– Tittar man framåt så finns det fler frågor än svar. Vad tar det vägen med kostnader, just nu vet vi inte så mycket men vi lägger en offensiv budget. Vi tar i hårt. Vi ska ligga på 30 miljoner på nedersta raden och överskottet är 3 procent. Skattesatsen är 21.49 per intjänad hundralapp, som tidigare. Vi har lägsta skattesatsen i länet, börjar Gert Jonsson (M) berätta.

Femklöverns utmaningar ser ut att vara: demografisk utveckling, kompetensförsörjning, bostäder, inflation och högre räntor, vi vet också att vi har stora investeringsbehov och låneskuldens utveckling ska vara långsiktig.

– Utgångsläget är bra. Grunduppdraget under 2023 är 10 704 000 kronor enligt resursfördelningsmodell. 123 000 kronor till kommunstyrelsen och försörjningsstöd, tekniska nämnden 1 071 000 kronor, 7 098 00 kronor till barn- och utbildningsnämnden och 2 412 000 kronor till socialnämnden, säger Gert Jonsson (M). 

– Nästa år är nämnderna 100 procent kompenserade. Det blir mindre pengar att utdela i kvalitetsökning. Nu får samtliga nämnder i den här fördelningen, nu kan vi diskutera bra eller dåligt, men de får exakta summer gällande tillväxten, säger Ulf Abrahamsson (C). 

– 22 miljoner kronor i ökade löner. Nytt pensionsavtal som kommer att kosta 8,4 miljoner kronor varav kompensation för ökad internhyra samlat i hela kommunen på 1,2 miljoner kronor och vi försöker att kompensera nämnderna med stadsbidrag (påse men har en etikett på sig) 1,8 miljoner kronor. Sammanlagt gäller det 11 miljoner i strukturförändringar, säger Gert Jonsson (M). 

– De är väl motiverade, framför allt upphandlingen som har ett tungt ord, som växer. Det var inga diskussioner utan vi tillsätter tjänsten. Samhällsplaneringsfunktionen äskade mer personal, men vi kände att 700 000 räckte till en början. Vi delade 617 000 kronor på samtliga nämnder gällande politisk verksamhet och vi har gjort en kostnadstäckning för detta. Försörjningsstödet har vi också infört en resursfördelningsmodell. Räddningstjänsten delas lika mellan oss och MSB och det är krisberedskapssamordnaren tjänst, säger Ulf Abrahamsson (C). 

– Tekniska nämnden får ytterligare 904 000 kronor och förstärkning med 600 000 kronor motsvarande en tjänsteperson. Man går också från fem till sju ledamöter i nämnden bland annat, berättar Gert Jonsson (M). 

– Barn- och utbildningsnämnden tilldelas 1 798 000 kronor. Elevsociala arbetet och att jobba med Fenix som ett attraktivt gymnasium är 600 000 av dessa. Vi ser en styrka att satsa på detta, berättar Magnus Thelin (L). 

Kultur- och fritidsnämnden får 748 000 kronor extra och miljö- och byggnämnden 81 000 kronor som grundar sig på kompensation för politisk verksamhet. 

– Socialnämnden får 2 207 000 kronor och 2 miljoner av dessa gäller biståndsbedömda trygghetsboende, två avdelningar på Furugården ska detta gälla. Man börjar alla redan att göra om lokalerna. Det finns bara i Vaggeryd och Furugården, menar Thomas Axelsson (KD). 

– Vi har hållit undan pengar till rivning av Hjortsjöskolan och ersättningslokal för vårdcentralen. Vi har fört ett resonemang om att det skulle vara 2 procent inflation, men det sticker rejält nu. Vi behöver inte ta akutbeslut. Nämnder har ansvar att hålla sig inom ramen. Vi har spänt bågen så hårt vi kan, tack vare att vi tidigare budgetar hållit i gen så att vi har lite muskler kvar. Vi kan kompensera för väldigt mycket tack vare vår kraftiga skattetillväxt. Vi klara att möta en del och vi kan inte möta upp till 100 procent. Lite jobb är det kvar till nämnderna, summerar Gert Jonsson (M). 

– Vi har varit tydliga till nämnder att prioritera nya äskande. Men totalt har vi lagt ut 60 miljoner och ingen nämnd har fått någon besparing men alla har inte fått sina önskade behov, menar Ulf Abrahamsson (S). 

– Nämnderna har gjort effektiviseringar utan att vi har haft åsikter om detta, säger Thomas Axelsson (KD). 

Nu läggs femklöverns budgetförslag till kommunstyrelsen som ska säga sitt. 

– Totala 54 miljoner kronor är ökningen mellan 2022 och 2023 års budget, avrundar ekonomichef Jörgen Hansson som finns med för att svara på frågor under informationen. 

Är ni nöjda, undrar vi?

– Det är ett givande och tagande, det är en långsiktig planering, kommenterar Magnus Thelin (L). 

– Ingen blyg budget och vi vågar satsa, summerar Thomas Axelsson (KD). 

Innan presentationen hann Magnus, Ulf, Gert, Jörgen och Thomas fika.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *