Nyheter

Femklövern lägger stram budget

Nyheter Budgetarbetet inför 2019 och kommande år har börjat och det blir ingen skatteökning om femklövern får bestämma..

– Vi har gått ut med ett förslag och vi kallar det effektivisering istället för besparning. I vårt förslag har vi skruvat ner något. Det är viktigt med långsiktighet och hållbarhet, vi vill inte höja skatten varje år. Vi ligger näst lägst i skatt och länet totalt ligger högre än vad vi gör och någongång slår man i taket, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Skatten förblir alltså 21,49 kronor om femklöverns budget klubbas igenom i kommande kommunfullmäktige.

Budgetarbetet inför 2019 och fram till 2021 har pågått hela året och kommunstyrelsen har träffat nämnder för att gå igenom förutsättningarna framöver. Som det ser ut i planen är det kommunstyrelsen som tar det största betinget. Det är stora satsningar på gång inom skola där det under nästa mandatperiod planeras för 236 miljoner.

– I vårt förslag har vi skruvat ner lönedel något, elverket går bra och får betala en halv miljon extra och revisorernas del har vi minskat i år. Räddningstjänsten har också bland annat fått effektiviseringskrav. Läget har väl aldrig varit så osäkert som det ser ut idag, vi vet inte hur det kommer att se ut i höst, menar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande och nämnder att kommunens båda idrottsplatser, Movalla och Vaggeryds IP får 50 000 kronor var.

– Från vår sida kan vi konstatera att det gjorts väldiga satsningar från regeringshåll och det tar vi med oss i vårt egna budgetförslag. Jag gör den bedömningen att (S) kommer att satsa mer på kommuner och välfärd framöver och (M) satsar på skattesänkningar, säger Kenth Williamsson (S).

– Vi vill inte spara in på revisorerna, de gör en viktig del i vår arbete. Vi går emot besparningarna om överförmyndarnämnden, det handlar om kostnader om våra gode män. När det gäller kommunstyrelsen, försörjningsstöd, tekniska, elverket, miljö- och bygg delar vi femklöverns förslag. Vi vill satsa mer på barn- och utbildningsnämnden samt ger kultur- och fritidsnämnden 600 000 kronor extra samt lägger 500 000 kronor på en extra bibliotekstjänst. Vi vill höja skatten med 20 öre vilket motsvarar 5,6 miljoner för nästa år, säger Kenth Williamsson (S) oppositionsråd.

(SD) har lagt kommunens tredje förslag på budget där de vill höja skatten 10 öre, ligger högre i lönedelen och ingen besparing på valnämnd, överförmyndarnämnd, lämnat förslag på 740 000 extra till ”nattis” och höjer bidraget till idrottsplatserna.

Votering avgjorde vilket förslag som skulle lämnas till kommande kommunfullmäktige och med siffrorna 7 – 4 blev det femklöverns budgetförslag som blev kommunstyrelsens förslag. Jan-Olof Svedberg (SD) och Lennart Karlsson (Empartiet) avstod röstning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *