Nyheter

Femklövern vill spara sig ur krisen

Nyheter I juni månad skulle kommunfullmäktige anta driftbudget för 2020. Läs Kenth Williamssons (S) debattartikel här

Kenth Williamsson (S) debatterar

Istället blev den återremitterad då Femklövern inte preciserat var besparingarna på över 9 miljoner kronor skulle göras. Man bestämde även att lönepotten skulle vara cirka 3 miljoner kronor lägre en den beräknade löneutvecklingen och att skatten skulle vara oförändrad. Efter beslut i kommunfullmäktige skulle tjänstemännen ta fram förslag till besparingar som majoritetens politiker inte orkat med. På så sätt prioriterade man oförändrad skatt och lägre löneökningar före verksamheternas behov. Detta gjorde att beslutet om driftbudgeten sköts upp till slutet på September.

Drygt 1 månad in på det nya budgetåret kommer förslaget om en tilläggsbudget då det visar sig att det finns 20 miljoner kronor mer i intäkter än budgeterat. Det visar sig att man inte tagit upp intäktsökningar som ökade statsbidrag, exempelvis välfärdsmiljarder. Samma välfärdsmiljarder som alla partier nationellt verkar vara överens om att tillskjuta välfärden?

Skulle man tagit upp de ökade statsbidragen så skulle inte besparingarna behövt genomföras. Man hade ändå klarat överskottsmålet med råge men Femklövern nöjde sig inte med detta. Besparingar som skedde för tredje året i rad, skulle ändå genomföras. Inte ens när man får 20 MKR extra så kompenseras nämnderna för de besparingar som ska göras i verksamheten.

Den enda nämnd som får ett tillskott är BUN men detta beror på att  antalet barn i verksamheten inte visat sig stämma. För detta kompenseras BUN med 7.3 miljoner kronor vilket är bra och korrekt. Men den besparing de fått på 3.740 tusen kronor ligger kvar precis som besparingarna för andra nämnder. Inte ens besparingar inom nattpatrullen dras tillbaka trots den intensiva debatt detta skapade!

När man från nationell nivå kommer med kraftiga välfärdssatsningar riktade till kommunerna med tydliga uppmaningar att använda statsbidragen i välfärden och när även regionen kraftsamlar så väljer Femklövern att göra precis tvärtom! De väljer istället att låta besparingarna ligga kvar- istället för att höja kvalitén i verksamheten. På så sätt går de på tvärs med riksdagen som vill öka kvalitén i verksamheten och personalens arbetsvillkor – vilket vi djupt beklagar!

Kenth Williamsson/Gruppledare (S)
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


4 reaktioner på Femklövern vill spara sig ur krisen

Kan bara konstatera att ni inte ens tog kontakt med oss när ni la tilläggsbudgeten- så kasta inte sten i glashus…men vi är positiva att ni nu är intresserade inför tilläggsbudget 2.

Lars Seger ersättare kultLars Seger ersättare kultur och fritid (M)ur och fritid (M) skriver:

När började ni med det? Samarbete är inte att alla tycker som er. Pengarna kommer vi behöva under lång tid framöver för jag tror inte vi nått kulmen ännu på långa vägar. Samarbete är bra men då bör man varav två som ger och tar.

snälla kent, nu är det väl dags att man sammarbeta istället?
man kan väl återvända till sandlådan om 3 månader?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *