Nyheter

Fenix 2 kan vara i farozon vid stora regnmängder

Nyheter Stora nederbördsmängder, 50-årsregn blir oftare och försäkringsskador. Hur planerar kommunen för stora regnmängder? På kommunstyrelsens sammanträde kom frågan upp. ”Någonstans måste ju vattnet ta vägen”, "Vi har byggt asfaltsytor där skog varit tidigare", "stiger Lagan är Fenix 2 i farozon"

I söndags kallades räddningstjänsten till Elghammar. Österån svämmade över.

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen:
– Vi diskuterade senaste tidens översvämningar. Vi har fått bekymmer vid exempelvis Elghammar och vi måste diskutera det här mer framöver. Vi vill ha ett möte med Länsstyrelsen, Värnamo kommun och Gnosjö kommun för att diskutera åtgärder för det inte ska uppstå skador. Det här är inga enkla frågor men viktiga framtidsfrågor. Vi är i ett startområde. Det är komplicerat med vattendomar och det är därför vi vill att Länsstyrelsen är med här i samtalen.

Hur har det fungerat gällande ombyggnationen av undergången i Skillingaryd, och Kenth Williamsson (S) svarar;
– Det har fungerat bra, jag har själv varit nyfiken och åkt där ett par gånger i samband med, och efter, stora nederbördsmängder. Men det har klarat sig bra.

Ulf Abrahamsson (C) tycker att ”visst det är en förändring i klimatet, men vi själva gör det också till stor del”;
– Det är skyfall emellanåt. Någonstans måste vattnet ta vägen. Vid Power exempelvis var där skog tidigare. Nu är det asfaltytor. Tydligen var inte dagvattnet kopplat i området. Innan var det skog, nu är det asfalt, så jag undrar igen, var ska vattnet ta vägen?

Gert Jonsson (M);
– Vi kommer att få tätare 50-årsregn och det gör att vi måste planera för samhällsbyggande utifrån det. Om Lagan stiger så trycker det upp vatten baklänges. Då kan Fenix 2 hamna under vatten. Vi måste ha med oss detta när vi bygger samhället, kommenterar Gert och får medhåll från sina politikerkollegor i kommunstyrelsen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *