Nyheter

Fenix blir grundskola från i höst

Fenix blir grundskola från i höst

Nyheter DETTA VAR ALLTSÅ ETT APRILSKÄMT :) Nu är det klart med ett avtal mellan Värnamo kommun och Vaggeryds kommun om att gymnasieelever från höstterminen ska gå på Finnvedens Gymnasium i stället för på Fenix.

De som börjar sista året på Fenix till hösten får gå kvar men övriga flyttas till Värnamo.

Orsaken till detta är att Vaggeryds kommun vill slippa kostnaden att bygga en ny grundskola i Vaggeryd. Man tömmer på sikt hela Fenix på gymnasieungdomar och köper platser i Värnamo. Det blir dock inget avtal med Jönköping utan alla får åka till Värnamo. Även vuxenutbildningen ska följa med till Värnamo.

Kostnaden för kommunen med eget gymnasium eller köpa platser i Värnamo har tidigare mörkats. Nu har det visat sig att kommunens driftskostnader för ett eget gymnasium varje år legat tio miljoner kronor högre än om man hade hyrt platser i andra kommuner. Samtidigt slipper man att lägga ut 120 miljoner på ett nybygge. De pengarna ska i stället användas till en rad projekt som att renovera landsbygdsskolor, gång- och cykelvägar och kommunal byggnation av flerbostadshus på Mejeritomten i Skillingaryd.

Elever som ska börja årskurs 8 och 9 vid Hjortsjöskolan i höst får i stället börja på Fenix. Året därpå blir det plats för ytterligare två årskullar.

Från Värnamo kommun har man redan sagt att man tar emot all lärarpersonal då det saknas lärare vid Finnvedens Gymnasium. Andra lärare väntas söka sig till Jönköping där det är akut brist på gymnasielärare. Kommunalråden Ragnarsson/Johansson möttes för övrigt vid en jobbmässa i Värnamo nyligen.

MBL-förhandling med personalen inleds i dag den 1 april.

Kommunen har på måndag bjudit in till presskonferens om ”Presentation av ny skolplan” men då det är offentlig handling har vi redan lyckats få fram all information. Det framgår att alla ledande tjänstemän och företrädarna för Alliansen och Socialdemokraterna är helt överens.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *