Nyheter

Fenix och folkbiblioteket

Nyheter Liberalerna debatterar biblioteksfrågan.

Rädda gymnasieskolan och folkbiblioteket i Vaggeryd

Vår motion om att öka attraktiviteten för gymnasieskolan på Fenix innebär mer fokus på de elever som går där och mindre fokus på annan verksamhet. Därför föreslår vi flytt av både sfi och folkbibliotek.

Konceptet för Fenix Kultur- och kunskapscentrum har aldrig fungerat som det kanske en gång var tänkt. Då är det svårt att se att det skulle vara i gungning. I stället bör man tänka framåt och fokusera på ett nytt koncept som kan fungera för alla inblandade och hjälpa gymnasieskolan att bli mer attraktiv samtidigt som folkbibliotekets målgrupper inte glöms bort.

Tanken att blanda ett folkbibliotek och ett gymnasiebibliotek med så skilda målgrupper och skilda aktiviteter var feltänkt från början. Det var kanske bra för gymnasieskolan ur ett snävt ekonomiskt perspektiv men inte för förskoleklasser, äldre besökare, yngre skolelever och andra kommuninvånare som velat använda sig av biblioteket.

Visionen om öppna mötesplatser där man blandar skolverksamhet med offentlig verksamhet hör ju tyvärr också till historien efter de tragiska attentaten i Trollhättan. En sådan vision skulle i dag kräva enormt stora resurser.

Heder åt de två berörda nämnderna och förvaltningsledningarna för barn- och utbildning och kultur- och fritid, som har sett vår motion som ett startskott för en attraktivare gymnasieskola och en möjlighet att fortsatt utveckla ett redan bra folkbibliotek med mer fokus på övriga kommuninvånare och större tillgänglighet för stora grupper i samhället som i dag inte ser biblioteket som tillgängligt i tillräckligt stor grad.

Med en uppbyggnad av ett infotek – som vi förstår planeras – på Fenix, har gymnasieskolan alla möjligheter att skapa ett modernt och bra gymnasiebibliotek med fokus på sina elevers behov, vilket ligger helt i linje med vårt förslag om att öka attraktiviteten för gymnasieskolan.

Att läsa skönlitteratur en kvart om dagen har ingen direkt relevans på diskussionen om bibliotekens eventuella placering. Skönlitteratur finns i det tänkta infotekets basutbud och ett mer centrumnära bibliotek med fokus på samhällets samtliga invånare är naturligtvis även tillgängligt för de som studerar på Fenix gymnasieskola, en grupp som inte borde ha några problem att med en promenad ta sig till ett mer centrumnära lokaliserat folkbibliotek.

Liberalerna Skillingaryd /  Vaggeryd
Ordförande Magnus Thelin
Ledamot Atcha Adinda
Ledamot Ewa Magnusson

Arkivbild

Taggar

Dela


10 reaktioner på Fenix och folkbiblioteket

För attjämföra med Trollhättan måste ju även Fenix hela säkerhet ses över. Biblioteket har numer en egen ingång , just för att det var stökigt en tid och allmänheten behövde en egen och tryggare ingång.
I övrigt finns inga hinder för att komma in på Fenix, om det känns viktigt för er som politiker så föreslår jag att ni även diskuterar passerkort eller annan ”dörrspärr” för obehöriga. Att nämna det i samband med bibliotekets flytt känns annars lite onödigt.

Jag ser att allmänheten, speciellt äldre och de med funktionsnedsättning som oftare bor centralt kan behöva ett mer centralt bibliotek som är mer tillgängligt. Om det finns ett väl uppbyggt skolbibliotek så ser jag inte någon nackdel med att de är separerade verksamheter.

Tre lärare som anser sig vara experter på skolbibliotek, folkbibliotek och samhällsplanering. Är detta klubben för inbördes beundran? Förvaltningarna, tjänstemän i chefsställning fattar besluten och inte ni som faktiskt inte vet bäst. Låt centrum och Fenix utvecklas och ta chansen att bygga upp ett välfungerande gymnasiebibliotek och låt förskolor få ha sina sagostunder i lugn och ro. Papperstidningar i dessa digitaliserade tider! Det finns nätversioner som uppdateras fortare än gamla papperstidningar och alla tidskrifter är digitala med artikelarkiv som är sökbara. Vill ni ha pappersmaterial så låna av folkbiblioteket och be om deras gamla dagstidningar.

Även vi lärare har rätt att delta i samhällsdebatten. Eftersom vi möter eleverna på gymnasiet och vet vad som krävs för att klara av studier efter gymnasiet så vore det väl inte orimligt att vi får föra fram våra erfarenheter. Det vi är rädda för är att vi inte får de resurser som krävs. Tidningar och tidskrifter är inte gratis och ska man nå dem digitalt så kostar det pengar. Genom att inte splittra resurserna på två bibliotek kan vi få ett mycket större utbud som gynnar alla. Redan idag är tidningarna flyttade till bibblan Framme och vi får förlita oss på lärares egna privata abonnemang.

Inget hindrar er som lärare att delta i samhällsdebatten vilken är en demokratiskt rättighet. Däremot gör det inte er trion till experter på folkbibliotek eller skolbibliotek. Folkbibliotekets resurser är visst tillgängliga om de befinner sig i centrum. Då går man dit om man behöver och gymnasisterna kan säkert kunna att uppskatta att på fritiden slippa skolmiljön. Att sedan barn- och utbildningsnämnden inte satsat på skolbiblioteket för än nu är deras fel. Om det nu behövs prenumeration på papperstidningar så får väl skolan betala. Er trio gör er själva till talespersoner. Vad tycker egentligen andra på skolan?

Redaktionen tipsar: Skriv aldrig bun, kf, ks eller liknande utan orden i sin helhet så slipper vi att lägga tid på att ändra. Tack!

Liberalernas jämförelse med Trollhättan saknar koppling i frågan och är irrelevant och smaklös, liksom andra vaga argument i deras respons. De griper uppenbarligen efter halmstrån.
Fenix behöver biblioteket och att allmänheten istället får sin promenad till kanten av den vackra Hjortsjön är bara en fördel, allt behöver inte ligga i centrum.
Man bör istället satsa på att utrusta och utsmycka biblioteket för att göra det attraktivt för alla målgrupper i samhället där det är idag. Detta gäller förstås när pandemin är över. Tänk vilket levande och attraktivt ställe det skulle kunna bli med till exempel berättartillfällen av intressanta författare eller lokala förmågor, sagostunder för barn, filmkvällar (som fanns tidigare) eller varför inte bokcirklar och andra kreativa träffar så att bibliotekets ytor utnyttjas på bästa sätt. Som det är nu är det tomt och livlöst i lokalerna. Låt biblioteket vara kvar på denna väl valda plats bredvid Hjortsjön, i hjärtat av Fenix och satsa resurserna på att göra det ännu mer attraktivt på plats.
Anne Ekwurtzel

Väldigt konstigt av liberalerna att blanda in attentatet (plural i Ls inlägg?) i Trollhättan? Är det dags att förbjuda lastbilar efter Drottninggatan?

Dags att sluta blunda för den verklighet vi lever i och försöka göra något vettigt!
Mycket bra sammanfattat från Liberalerna och ni fick vårt stöd när frågan diskuterades i barn- och utbildningsnämnden.

Tycker att det är en mycket makaber jämförelse mellan Vaggeryd och Trollhättan och vad säger att det skulle bli en ännu tryggare miljö i centrum. Ett folkbibliotek har ju som idé att vara öppet för alla.
Fenix är och har varit under mina nästan 25 år som lärare en mycket trygg plats.
Konceptet som jag ser det är och har varit lyckat. En skola som vänder sig utåt. Vi kan ge många exempel på elever som har kommit långt i sin karriär. Här finns riksdagsledamot, kommunalråd, flera framgångsrika företagare och personer med en internationell karriär och framförallt alla tidigare elever som fylla luckorna på Vaggeryds egen arbetsmarknad. Är övertygad om att den smältdegel av olika kulturer och åldrar bidraget.
Har verkligen kommunen råd att splittra sina resurser när det finns så många överhängande resursbehov i både skolan och barnomsorgen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *