Nyheter

Fenix satsar på nya EU-projekt

Nyheter Bidrag på närmare en halv miljon har nu möjliggjort att Fenix kan vara med i två nya EU-projekt tillsammans med elever på vänskolorna i Tjeckien, Frankrike, Polen och Slovakien. Nu har två lärare kommit hem efter ett upptaktsmötet.

Glad rektor, Martin Alkemark, tillsammans med Anne Ekwurtzel och Rolf Claésson  [1/4]

Anne visar foton eleverna tagit  [2/4]

Årstiderna dokumenteras  [3/4]

Besöket i Tjeckien. Foto; Rolf Claésson  [4/4]

Lärarna Anette Pallander och Rolf Claésson är precis hemkomna från ett upptaktsmöte med lärare på vänskolan i Tjeckien.

– Vi har sedan tidigare haft ett utbyte med vår vänskola som vi nu startar upp ett nytt projekt med. Vi ska tillverka träningsredskap för handikappade barn tillsammans med elever från Tjeckien och Slovakien. Nu har vi varit på första mötet med kollegorna om hur vi ska bygga upp det här projektet, som beräknas vara klart under våren 2020. Tanken är att vi ska bygga ett handikappsredskap där man både med händer och fötter. Just där startar eleverna i vårt teknikprogram årskurs 1 sitt arbete. De ska med hjälp av Tjeckien och Slovakiens elever utforma detta redskap, säger Rolf Claésson och berättar vidare att tjeckiska och slovakiska ungdomar är duktiga på elektronik och eleverna som ska vara med i projektet går på en elskola.

Åtta elever från teknikprogrammet årskurs 1 ska få vara med i projektet och intresseanmälan från eleverna hämtas nu in. Fenix;s samarbete med vänskolorna i Tjeckien och Frankrike gör att projektet kan söka EU-bidrag och handikappredskapet har fått 200 000 kronor. Som bekant var 3D-skrivaren ett EU-projekt och detta även tillsammans med vänskolan.

Sakineh Mohammad-H-Zadeh, som är lärare i franska och Italienska på Fenix i Vaggeryd berättar om andra projektet;

– Vi fick ett beviljat bidrag på 250 000 kronor i höstas om Erasmus plus där vi kommer göra ett projekt tillsammans med franska och polska elever med samma upplägg som Rolf beskriver ovan. Vårt tema är att naturen är vår rikedom. Vi är 15 elever, från samhäll och ekonomiska programmet, och två lärare som är med i det här projektet där första resan blir till Polen i mars månad, där elever från franska Troyes också finns med, säger Sakineh Mohammad-H-Zadeh.

– Det känns även att det är en tradition om vilka program som är inblandade, de passar bra tillsammans med de övriga skolorna och kulturinriktade projekt som alla kommer att ha nytta av, säger Martin Alkemark vilket Sakineh instämmer helt i och nämner att det är fantastiskt med Fenix som är en mångkulturell skola.

– Vi har gjort en fotoutställning som vi kommer att jobba tillsammans med i Sakinehs projekt där foton från de fyra årstiderna visas upp i projektet. Alla bilderna här föreställer hösten och alla är kopplade till en lokal legend som vi försökt att hitta med de här bilderna. De andra ländernas elever har också tagit bilder. Det är spännande att ha utbyte med andra elever och lärare och det bästa är att få träffa ”riktigt folk”, säger svensk- och engelskaläraren Anne Ekwurtzel som menar att det bidrar till hennes undervisning genom att få inblick i andra länders undervisning.

– Båda projekten är fantastiska och det här ger oss en vardag för oss som jobbar i skolan och för att våra elever ska få en utvecklande undervisning. Vi får träna på andra saker än vad vi brukar, det är den största vinsten och projekten blir en upplevelse och eleverna får nya vänner för livet, vilket de inte hade fått utan den här möjligheten. Vi försöker få våra elever att bo hos eleverna i ett annat land för att se hur det fungerar just i det landet vi är. Vi har haft en del utbyte med japanska elever, som är bäst utbildade i hela världen, och när våra kommer hem tror jag att de uppskattar att de går här på gymnasiet i Vaggeryd. Jag är mycket stolt rektor på Fenix, avslutar Martin Alkemark.

Genom ett internationellt samarbete och utbyte kan finansiering ske genom EU-program. Bidrag inom de olika programmen ges till initiativ som kanske annars inte hade blivit verklighet. Det kan gälla erfarenhetsutbyte inom ramarna för ett projektsamarbete, en fortbildningskurs i ett annat land eller ett elev-, student- eller lärarutbyte. Mobilitet är viktigt inom programmen och bidrag kan sökas för bland annat reskostnader vid planerade besök och möten utomlands. Fenix har nu fått sammanlagt 450 000 kronor i EU-bidrag för två nya projekt och vi har alltså all anledning att besöka eleverna framåt vårkanten nästa år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *