Nyheter

Fenixelever presenterade sina badhusprojekt

Nyheter Elever från årskurs två på Fenix var under onsdagen i sessionssalen i Skillingehus för att visa upp sina badhusprojekt för tjänstemän och politiker.

Gert Jonsson (M) hälsade eleverna från Fenix välkomna  [1/16]

I kommunfullmäktigesalen var badhusprojekten uppdukade...   [2/16]

...för påseende av politiker och tjänstemän  [3/16]

  [4/16]

  [5/16]

  [6/16]

  [7/16]

  [8/16]

  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

  [12/16]

  [13/16]

  [14/16]

  [15/16]

Eleverna och kommunalrådet samlades för fika efter presentationen  [16/16]

En presentationsrunda gjordes under eftermiddagen där stadsarkitekt, design- och tekniklärare, elever på teknik- och samhällsprogrammet på Fenix, rektor, kultur- och fritidsförvaltningen, översiktsplanerare, samhällsutvecklare och politiker fanns på plats i fullmäktigesalen.

Lärarna berättade:
– Eleverna har jobbat med ”projekt badhus” i ämnet arkitektur- och stadsplanering. Det har gjorts några presentationer för kommunen. Den process som eleverna har jobbat med kallas ”The 6C”, som är en utvecklingsprocess för att jobba med den här typen av frågorna. I det här projektet fanns ett antal krav: det ska vara lokaltroget, inspireras av natur och historia, det ska innehålla relax, motion- och äventyrsbad samt vara kopplat till Remida under arbetsprocessen. På bordet finns fyra projekt och vi kommer få presentation av tre grupper. Tanken har varit hur vi skapar ett badhus på uppdrag av kommunen som bygger på Remidas filosofi kring lek och lärande och som speglar den lokala kulturen. 

Axel Krantz och Edward Rydell presenterade ”Barkenbadet”: 

– Välkommen till ”Barkenbadet”. Vi har skapat ett unikt badhus som är inspirerad av skogens fina natur och lugn. Projektets grunduppgift var att vi fick ett uppdrag att bygga ett badhus som skulle vara mellan Skillingaryd och Vaggeryd. Vi hittade en del om Vaggeryds historia att vi haft en stark industri inom möbelbranschen. Vi fick genom besök på Remida bättre förståelse och äventyrsbadet är gjort av spillmaterial i vårt projekt. Vi nappade på skogen och naturen, våra turister söker ofta efter detta vid besök i kommunen. Slutprojektet blev ”Barkenbadet” och vi fokuserade på relaxavdelningen eftersom den kopplas till skogens lugn med två bastu och fyra naturpooler. I stället för det vanliga kantiga har vi valt runda former. Det finns en lounge som är skogsinspirerad med hängmattor. Naturpoolen ser vi ett glasparti och själva bryggan som man kan ligga och sola på. Modellen är gjord med skog runtomkring. Vi har äventyrsbad, motionsbassäng och omklädningsrum förstås. 

Emanuel Dinh och Jack Stewart presenterade ”Bondbadet”:

– Moderna dörrar och fönster på en ladugård. Lokaltroget, relax och äventyrsbadet, som vi lagt lite extra arbete på. Vi gick igenom Vaggeryd och Skillingaryd och plockade upp idéer, vi frågade invånare och vi fick svar som att man föredrog mycket möbler bland annat. Det ska vara mer typiska träd som finns häromkring, barn och lek och där kommer kottarna in igen, man kan sätta ihop dessa till exempelvis vattenballonger. Kiosk måste man ha i badhuset. Många möbler så man inte känner sig iakttagen. Lerbad tillhör bondgårdar och det vill vi ha. Badhuset ska vara i skogen mellan Skillingaryd och Vaggeryd. Det ska finnas utrymme till utebadplats och hållplats utanför så att det är lättillgängligt för alla. 

Gert Jonsson (M) frågar om det är mer tänkt med bondgård, djur?
– Nej det är svensk historia, vi var ett stort land förr som odlade och då har vi tagit bondgård och specifikt faluröd färg på nya badhuset. Närhet till natur och vatten. 

Emil Sandberg, Alicia Opla, Cecilia Lien presenterade badhuset ”Hjulet”:

– Vårt badhus ska vara klart 2030. Det ska vara en unik upplevelse att besöka ”Hjulet”. Det ska vara designat så det passar alla. Vårt badhus ska ligga mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Det ska finnas en motionsavdelning och det ska finnas plats för en relaxavdelning. Vaggeryds industrihistoria finns präglad i vårt arbete och badhuset ska vara format som ett vagnshjul. Till en äventyrsdel är det ofta barn, till motionsdelen är det oftast äldre vuxna och relax är det äldre tonåringar och uppåt. Bilderna är framtagna av AI, för att visa så enkelt men lyxig bastu man kan bygga. Det finns kallbad och loungestolar. Man ska få känsla av att man är i skogen. Under vintertid värmer man upp poolen lite mer och drar över ett flexibelt tak över övervåningen och man kan uppleva naturen genom alla snötäckta träden. 

Gert Jonsson (M):
– Här i salen fattar vi stora och tunga beslut. Det vore roligt om något av alternativen vi sett här i dag har just setts för första gången här i fullmäktigesalen. Natur är genomgående tema i alla tre förslagen, vilket är härligt. Vi ska bygga fler saker och det är tacksamt att få in nya ideér som bryter våra politikertankar. Kör på!

Efter presentationen bjöds det på fika och mer badhusdiskussioner…

Taggar

Dela


1 reaktion på Fenixelever presenterade sina badhusprojekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *