Nyheter

Fest för nytt land och jobb

Nyheter Inför lördagen hade inbjudan gått ut till de som kom till vår kommun som ensamkommande under den stora flyktingvågen 2015. Som inbjudan stod kyrkorna i Vaggeryds kommun tillsammans med Internationella Vänner, som stod för finansieringen. Även Hemköp bidrog frikostigt med ett antal kilo fryst kyckling, som passade väl till "Kabuli Pilau", Afghanistans nationalrätt. 

Foto: Privat

Ett 20-tal vänner, nästan alla från Afghanistan, var med, förutom svenska volontärer.

– Av de 36 namn på de ensamkommande som anlände hit 2015, som bor kvar idag och som jag har på min lista har alla jobb, förklarar Roland Oscarsson, som är en av initiativtagarna till festen. Vaggeryds kommun ligger i absoluta toppen av alla kommuner i Sverige vad gäller integration och förvärvsarbete bland flyktingar som kommit hit och idag är en vital del av vår kommun. Detta mycket tack vare en god samverkan mellan civilsamhället, företagen och kommunen.

– Om man ska in i ett hus behöver man först få en nyckel, förklarade Sayed, en av de som tidigast fått jobb och idag arbetar som färdigutbildad snickare. – När vi kom till Sverige var vi vilsna, utan någon nyckel till det svenska samhället. Ni blev den nyckeln för oss, och därför är vi där vi är idag.

Majoriteten av de ensamkommande i vår kommun räddades kvar av den så kallade ”Nya gymnasielagen”. Den innebar att de som klarat gymnasiet fick två år på sig att skaffa sig en fast anställning. En väldigt tuff utmaning även för en svensk ungdom! Men dessa unga hjältar har, mot alla odds, och naturligtvis med god hjälp av villiga arbetsgivare, klarat utmaningen! 

– Detta tyckte vi alla som var med på festen var värt att fira! Internationella Vänner lämnade även över en symbolisk ros till var och en. Det blev en minnesvärd kväll som vi alla bär med oss, inte utan stolthet att finnas med i en kommun präglad av öppenhet och generositet – ett sant föredöme för hela vårt land, avrundar Roland Oscarsson. 

Foto: Privat

Taggar

Dela


1 reaktion på Fest för nytt land och jobb

Det är roligt att se hur ni ungdomar klarat er så bra.
Jag är stolt över att jag varit med och försökt hjälpa er att komma in rätt i samhället och ni har gjort ett mycket bra jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *