Nyheter

Fiber åt fler

Nyheter Nu bygger Vaggeryds Energi ut kommunens fibernät. Hoks norra del och Vanadis- Valhalla- och Narvavägen i Vaggeryd står på tur

Rören som ska grävas ner på Narvarvägen idag  [1/10]

Så här ser fiberrörsnergrävningen ut  [2/10]

Fiberdags!  [3/10]

På Narvavägen hittar vi glada gänget som gör jobbet idag. I grävmaskinen sitter Andreas. Från vänster Ludvig och rallystjärnan Mikael  [4/10]

Krister Lundgren jobbar med marknadsfrågor på Vaggeryds Energi  [5/10]

Mattias Olsson är avdelningschef på Vaggeryds Energi  [6/10]

Vi bygger framtidens fibernätskylten är numera uppsatt lite varstans i kommunen  [7/10]

Krister försöker förklara för en oteknisk reporter om hur ett fiberrör fungerar  [8/10]

...och lyckas bra med det.  [9/10]

Små små fibertrådar. Knappt synliga när blåa och röda plasthöljet är borta.  [10/10]

Efter ett års planering är ett stort projekt klart för Vaggerydsföretaget. Fiber till norra delen av Hok och ett bostadsområde strax sydväst från Vaggeryds Energis tomt ska vara klar till hösten/vintern.

Skillingaryd.nu träffar Krister Lundgren, marknadsansvarig och Mattias Olsson, avdelningschef på Vaggeryds energi för att få en inblick i utbyggandet.

– Kommunen har en bredbandspolicy och hela fiberutgrävningen ska vara klar år 2020. Vi har delat in tätortsområdena i olika delar. Klevshult och Byarum är klart. Hoks södra del, söder om järnvägen, blev klart förra året med fiber åt 130 hushåll. Så nu gör vi Hoks norra del, norr om järnvägen, cirka 80 hushåll. Vi började gräva förra veckan och vi räknar med att Hokborna kommer att kunna ansluta sig till fibernätet under senhösten/vintern i år, säger Krister.

Samtidigt som grävningen har börjat i Hok har även ett liknande område i Vaggeryd fått påhälsning av traktorgrävare under veckan. Det är på Vanadisvägen, Narvavägen och Valhallavägen, där det är 50 hushåll som ska få fiber.

– Grävningen kommer att pågå fram till semestern ungefär på båda ställen. Nu grävs det bara ner tomma rör, senare blåser vi i fibern, menar avdelningschefen Mattias Olsson.

– Våra kunder kan köpa vårt basutbud i TV och sedan har man möjlighet att köpa till olika paket. Våra kunder är tacksamma för lokal support och hantering, säger Krister som i samma andetag menar att all utbyggnad går i rasande takt jämfört med för några år sedan och säger samtidigt att det går inte att göra alla områden på en gång.

– Vi har bra underleverantörer som hjälper oss och vi har inga svårigheter att få tag på rätt personer, säger Mattias.

Vaggeryds Energi har 4 000 nätkunder som de levererar el till. Ett fiberavtal går till så att företaget går ut med förfrågan hur många som är intresserade av att teckna avtal. Är det 60% eller fler intressenter grävs fiber för det aktuella området. För anslutningsavtalet, som ligger på 4 995 kronor, grävs röret till tomtgränsen. Fastighetsägaren ansvarar för grävningen på tomten, sedan kommer Vaggeryds Energi och borrar igenom ytterväggen och kopplar slutligen in fibret.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *