Nyheter

Fibern invigdes i Tofteryd

Nyheter Närmare 130 personer kom till PO;s lada i Nåthult för att dricka elvakaffe och äta bakelse på lördagsförmiddagen. Nu skulle invigning av fibernätet göras.

Maria och Klara Toftgård serverade elvakaffe  [1/16]

PO Toftgård inledde invidningen  [2/16]

Fler som vill föreviga tillfället  [3/16]

Kommunala kändisar på plats. Från vänster kommundirektören Annika Hedvall, Kenth Williamsson (S) och Kjell Boberg  [4/16]

  [5/16]

Låååång fiberbakelse  [6/16]

  [7/16]

  [8/16]

Utanför stod grävmaskinen  [9/16]

En fiberfilm visades från revyn  [10/16]

  [11/16]

Östra fiberföreningens styrelse höll upp "fiberkabeln" och skulle trycka hårt om den  [12/16]

... och "fiberkabeln" tändes  [13/16]

Olof Sjöholm till vänster informerade  [14/16]

Jim Lejon, ordförande i föreningen, fick kommunens blomsterarrangemang  [15/16]

Stolt ordförande som nu såg att fiberinvigningen var klar  [16/16]

Arbetet med att östra delen ska få fiber börjades för ungefär fyra år sedan. Grävningen har pågått i ett år och idag invigdes fibern i PO;s lada i Nåthult utanför Skillingaryd.

– Vaggeryds kommun har varit positivt inställda och vi är tacksamma för det då vi har fått 100% täckning här ute på landsbygden. Tack vare EU och Länsstyrelsens stöd, även om det tog tid och var lite kinkigt i början, så har vi nu fått stödet och idag har vi möjligheten att inviga det här. Tillsammans har vi gjort skillnad. Nu ska vi försöka få fram alla eldsjälar, säger PO Toftgård och uppmanar eldsjälarna bakom fiberföreningen ta plats på scenen och hålla i fibertråden.

– Det är inte bara vi som står här uppe som har jobbat med att få fibern till bygden. Det har varit många som har varit involverade i projektet, som har nu gör det möjligt att Tofterydsnoden invigs, säger Jim Lejon, ordförande i fiberföreningen

– Kommunfullmäktige gratulerar att ni fick färg i fiberkabeln. Den är inte avgrävd än och vi får hoppas att den inte blir det heller. Fantastiskt när de första medlemmarna nu fått sin fiber. Det är en stor infrastruktursatsning här i byn, säger Christer Holmgren (M) kommunfullmäktiges ordförande.

– Tack för ett unikt arbete, inflikar kommundirektören Annika Hedvall och lämnar över en blomma till fiberordförande Jim Lejon.

– Fantastiskt engagemang som har ni lagt ner. Det här är ett stort projekt som kräver mycket samordning och ni har även ansvarat för fantastiskt ledarskap, ett stort grattis för ett fint engagemang, säger Kenth Williamsson (S).

Evald Andersson frågar hur man går vidare, vi har inte fått någon information om det.

– Vi bygger det fasta nätet, mjukvarorna är föreningen som är insatta i, säger Olof Sjöholm.

– Gå in på vår hemsida och där finns så att man kan se alla möjligheter och där finns mängder med alternativ man kan handla och enbart data, köpa TV-kanaler och så vidare, svarar Jim Lejon, ordförande i Östra fiberföreningen.

Ett femtiotal har nu fått fibern inkopplad och för en handfull har det inneburit en del barnsjukdomar och felsökning pågår.

– Just nu ligger närmare all kraft här i Tofterydsnoden och därefter är vi i Hagshult och Gräshult. Tillståndsvillkor har gjort att vi inte kan vara på vissa vägar från Trafikverket och parallellt med det har har funnits andra hinder, som gör att vi får planera om. Blåsstopp kan det var någonstans och det städar vi upp nu. Vi avslutar snart söder över och därefter blir det Taglaprp, Bäck och Nöthult, där det ligger slang nergrävd, men saknas skåp. I Krängshult är kanallisationen 90% färdigställd men vi har däremot inte börjat blåsa fibern. Men när vi gör det går det väldigt fort. Viktigt att ni måste vara klara på era tomter. Det kan drabba en hel by om man inte är klar på sin tomt. Vi svetsar inte det skåpet om inte någon enstaka markägare som är klar med sin grävning. När det börjar dra sig mot vintern ska vi vara i Svenarum med samtliga resurser, säger Olof Sjöholm idag både entreprenör från Sandahls och boende i fiberområdet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *