Nyheter

Fibern på väg att landa

Nyheter Blev 42 miljoners projektet ett kommande dotterbolag till Vaggeryds Energi? V-fiber har ikväll haft föreningsstämma

Lennart Geijersson och Bitte Blansch avgick i styrelsen för V-fiber  [1/12]

Per Wackt informerade och svarade på medlemmarnas frågor  [2/12]

Madelene och Allan valdes till mötets sekreterare och ordförande  [3/12]

Bengt Dahlqvist i Ålaryd omvaldes till ordförande för föreningen  [4/12]

Glad styrelseledamot från Ovdaskog  [5/12]

Dan Gustavsson i Bockebo sitter i valberedningen  [6/12]

Många frågor blev det under kvällen  [7/12]

Granefelt i fronten, blev även invald under kvällen  [8/12]

I mitten sitter Johan Berg från Björnaryd  [9/12]

Intressant fibermöte  [10/12]

Ålarydsgänget var där  [11/12]

Många försvann vid pausen, men ett hundratal var kvar till slutet av mötet  [12/12]

Bengt Dahlqvist ordförande för Västra fiberföreningen, V-fiber, i Vaggeryds kommun öppnade upp mötet inför ett hundratal medlemmar som hade kommit till teatersalong i Skillingehus, Skillingaryd, under torsdagskvällen.

– Vi har haft en ordinarie stämma tidigare. Då hade vi inte så mycket att berätta då vi precis hade startat upp. Ikväll kommer vi att informera er om vad som har hänt och händer. Vi har drabbats av tydlig tröghet i systemet och det gäller delvis länsstyrelsen samt jordbruksverket. Det har funnits frågor som vi vill ha svar på som vi inte har fått. Myndigheterna har bromsat farten som vi vill hålla, inleder Bengt Dahlqvist som fick förnyat förtroende som ordförande i föreningen inför 2017 och 2018.

 Det här är på väg att landa, säger Allan Ragnarsson, som valdes till kvällens ordförande.

Vid förra årets stämma beslutades om villkoren för anslutningen och reglerna fastställdes. Stämman gav styrelsen mandat för att fortsätta projektet vid positivt bredbandstödsbeslut från Länsstyrelsen.

Per Wackt informerade om vad har hänt sedan dess. Under stora delar av förra året såg vi stora svårigheter med att få bidrag. Förändrade förutsättningar för stöd på grund av utökad krav på slang, beslut om att Bondstorp ej kommer att bli bidragsberättigade, besked om att vi inte fick kommunala lån. Styrelsen fick acceptera faktum. Vi beslutade att bygga fibernät även i Bondstorp utan bidrag från länsstyrelsen.

I början på december 2016 fick styrelsen till en uppgörelse med Vaggeryds kommun och 100% utbyggnad av fiber till bofasta. Kommunen betalar anslutningsavgiften för de bofasta som ej valt att bli medlemmar. Detta gör att kommunen för att säkerhetsställa att fiber finns till eventuella trygghetslarm. Styrelsen fick se sig om efter hjälp från Vaggeryds energi och kommunen.

– Lite som en chock att vi fick äntligen fick besked om bredbandstöd för tre månader sedan. Det ändrade spelplanen rejält. Vi i styrelsen kikade på om att ha kommunen och Vaggeryds Energi med i spelet fortfarande och kom fram till att V-fiber bör bli ett dotterbolag till Vaggeryds Energi.

Per Bengtsson, som är bredbandskonsult har byggt upp flertal bredbandsuppkopplingar på glesbygden var på plats i Skillingehus för att informera och svara på frågor. Per menade att energibolag kopplade till byanätsföreningar är det bästa för att nå största framgång och få med en större anslutningsgrad. Den lösning som han såg här är bildandet av en ekonomisk fiberförening som dotterbolag i kommunala energibolaget.

 I det här projektet har nu styrelsen tagit kontakt med olika statsnätsföreningens advokater och jurister så att allt ska gå rätt till, så ingen kommer blir återbetalningskyldig på bidraget. Frågan ligger nu på jordbruksverkets jurister, men något svar har inte kommit ännu.

– Blir det dock inte klartecken från Länsstyrelsen så kommer inte V-fiber att gå in som dotterbolag, för ingen vill riskera bidraget, säger Per Wackt som sitter med i styrelsen.

– Styrelsen argument om att vara ett dotterbolag är att vi får in en stark lokal ägare som kan förvalta vårt nät för framtiden, minskade risker för styrelse och medlemmar, avlastning av ideella krafter, vi kan använda Vaggeryds Energis kompetens och resurser, kommunen stöttar till 100% en sådan lösning samtidigt som vi fortfarande har kvar ett inflytande över nätet som medlemmar. Det som gäller nu är att man ändrar stadgarna. Kommunen har sagt ja till att fiberföreningen blir ett dotterbolag till kommunala Vaggeryds Energi, fortsätter Per Wackt.

Frågestunden blev lång bland medlemmarna, men beslutade senare med ett enhälligt ja att ge styrelsen mandat för att fortsätta förhandlingen.

– Arbetet med markavtal pågår. Anslutningsavtal kommer att påbörjas efter det att stämman är klar. Vi kommer att ha en gräventrepenad, installatör och materialleverantör. Förhoppningsvis är dessa leverantörer/entrepenörer utsedda innan sommaren, säger Per Wackt.

Beräknad byggtid är två till tre år. 27 mil ska grävas. 571 medlemmar med totalt 790 anslutningar. 89,5% av de bofasta är medlemmar. Grävkostnaden uppgår till 29,7 miljoner, materialkostnader 9,2 miljoner. Besiktning, inmätning, projektering, projektledning 2,2 miljoner. 24 miljoner bidrar staten för. Medlemmarna stoppar in 14,8 miljoner. Banklån på 2,7 miljoner täcker upp underfinanseringen.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *