Nyheter

Fibernätet vävs allt tätare över kommunen

Fibernätet vävs allt tätare över kommunen

Nyheter Vaggeryds kommun kommer att satsa två miljoner kronor ytterligare på att bygga ut fibernätet på landsbygden.

I går tog kommunstyrelsens arbetsutskottet ett så kallat inriktningsbeslut som ytterligare tätar fibernätet:
Det handlar om att dra fram så kallat svartfiber till fastigheter på landsbygden som inte tecknat sig för anslutning till de båda fiberföreningarna. Det innebär att dessa fastigheter på de vanliga kommersiella villkoren (i nuläget cirka 20 000 kronor) kan ansluta sig i framtiden, men att kommunen tar över ansvaret från fiberföreningarna för att så kan ske.
– Detta med satsning på svartfiber stämmer väl överens med kommunens målsättning om fiber för hela kommunen, säger kommunalrådet Gert Jonsson (M).
Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) är med på tåget.
– Det finns ju ett fullmäktigebeslut i frågan, säger han.
– (S)-ledamöterna fick med ett tilläggsyrkande i en viktigt principiell fråga: Där man drar fram fiber ska de kommunala verksamheterna anslutas med fiber och inget annat. Så fort fiber dras fram ska de kommunala anläggningarna kopplas på. Hoks skola är ett fall där så inte skett.

Det är de båda fiberföreningarna som tryckt på för att få med resterande hushåll, sammanlagt cirka 100 stycken:
” Vår tanke är att beskriva fördelarna att få tillgång till ett kommunalt nät som är separerat från det kommersiella nätet och där kommunen äger en svartfiberuppkoppling till respektive fasighet. Den kommunala servicen via fibertekniken skulle därmed kunna fungera oberoende om fastigheten är inkopplad till den kommersiella delen eller inte. Vinsterna med ett sådant synsätt skulle bli högsta möjliga om alla fastigheter finns med i fiberutbyggnaden”, skriver kommunen.

Med svartfiber menas enligt Wikipedia ”en kabel för sändare och mottagare (så kallat optopar) som ägs av en nätgrossist, medan utrustningen som ansluts i ändarna ägs av den som hyr svartfibern. Det kan liknas med en förlängningskabel utan att någon utrustning finns ansluten i ändarna. Det är upp till ändutrustningens ägare att ansvara för sin egen utrustning, samt dess kapacitet och kostnad. Svartfiber erbjuder möjligheten för teleoperatörer att ha gemensam infrastruktur, som ett alternativ till att varje operatör lägger ut sin egen fiber. Nätgrossisten kan vara ett privat företag eller en allmännytta.”

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *