Nyheter

Fika, gemenskap och gamla minnen

Nyheter I torsdags var det dags för första träffen ”Tillsammans mot ensamheten”

Tillsammans mot ensamheten  [1/12]

Premiären av vårträffen med tulpaner på bordet  [2/12]

Fika och gemenskap  [3/12]

Eftermiddagsfika på Jupiter  [4/12]

  [5/12]

Gemenskap för alla  [6/12]

  [7/12]

  [8/12]

Damtrio som engagerar sig  [9/12]

  [10/12]

  [11/12]

Två ordförande; Monica Andersson PRO och SPF Lennart Fritz samspråkar  [12/12]

En grupp från pensionärsföreningarna i Skillingaryd sätter guldkant på tillvaron genom vänträffar som arrangeras på Jupiter under våren. I torsdags var det dags för premiären och ett 25-tal kom för att fika och prata gamla minnen. När vi strax efter klockan 15 går in i fikarummet på Jupiter är diskussionerna redan höga. Tre bord är redan fullsatta och det doftar nybryggt kaffe. Vi sätter oss bredvid Lennart Fritz, som är ordförande i SPF, han tycker idén är bra och under eftermiddagen ska det fikas och pratas gamla minnen.

– Vi män går ju gärna in på gamla lumparminnen, säger Lennart med ett leende och Erling Andersson bredvid nickar.

Till vänster om oss pratar damerna om vad man fick i julklapp förr i tiden.

– Jag minns att det var nästan enbart mjuka paket. Det var halsdukar och raggsockar. Mycket sällan hårda paket, säger en dam.

– Jag glömmer aldrig att jag fick trekvartskalsonger av min farmor en gång. Jag ville inte ha dem, det minns jag väl, säger en man vid bordet.

Julkappsspåret går vidare och man pratar om vad man idag ger sina ungdomar, vilket inte var helt enkelt att beskriva. Både för att det var oftast dyra saker barnbarnen önskar sig och det var dataspel som man inte ”begriper sig på”. Britt Johansson, studiecirkelledaren för gruppen, berättar att idag har barnen, som det var förr, ingen känsla för pengar. Pengarna hamnar helt enkelt på kontot bara och inget ”man får hålla i längre”, vilket resten av sällskapet höll med om.

– Radion är en bra kamrat för mig när jag är ensam, säger en dam.

– Om vi inte gick på några träffar skulle vi också vara ensamma, menar Lennart Fritz som påtalar att det är viktigt att träffas.

De sökta pengarna till studiecirkeln ”Tillsammans mot ensamhet”, 48 000 kronor, har inte anlänt ännu, men gruppen hoppas att Socialstyrelsen beviljar ansökan då pengarna kommer att användas till träffarna framöver och till hembesök.

Britt Johansson hämtar kaffekannan och serverar.

– Så här mycket kaffe som jag druckit idag har jag inte gjort på en hel vecka, säger en man och tar vänligt emot full kopp.

Någongång under våren planeras vänträffarna på söndagar, vad utfallet blir då vet sällskapet inte, men alla instämmer att det kan vara en bra dag att träffas.

– Nähä, nu måste jag bege mig till tv:n, skidskyttet har börjat och det vill jag inte missa. Vi kanske kan ha en tv i bakgrunden nästa gång, VM vill man inte missa, samtidigt som jag vill vara här, kommenterar en vid fikabordet.

– Jag tycker att vi har fått bra uppslutning här i eftermiddag trots att det är kaffekalas i Hagshult samtidigt.

Som alltid går vädret att prata om och de flesta saknar snön och ljuset.

– Min fru hade alltid hand om julpyntet, vi har olika intressen. Men just tomtar var hennes melodi. När hon gick bort blev det inte detsamma, säger en man och nickar när Britt flikar in att förr var det mycket ståhej inför jul, och att det har lugnat ner sig något nuförtiden.

– Förr skulle godis göras, städa, baka, köksgolvet skulle skuras, idag är det inte samma grej riktigt. Det blir jul ändå, kommenterar en dam.

Årets Skillingarydsbo diskuterades då två av kandidaterna var på plats, Monica Andersson och Lennart Fritz.

– Jag får nog inga röster av Vaggerydsborna. Jag är mer känd mot Gislavedshållet. Det var min son Jan som ringde till mig och sa att jag var en av kandidaterna till priset. Vi firade med gott fikabröd den eftermiddagen, verkligen hedrad över att vara en av de fem, det överraskade mig verkligen. Men jag tror det blir någon av de yngre kandidaterna, avrundar Lennart.

Ett hundratal inbjudningar har lämnats ut av hemtjänsten, så nästa träff blir det att koka mer kaffe och Eva Andersson får se till att mer fikabröd finns, för starten av vänträffen blev verkligen lyckosam.

Fotnot; Tillsammans mot ensamhet arrangeras av SPF, PRO, kommunens äldresamordnare och Studieförbundet Vuxenskolan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Fika, gemenskap och gamla minnen

Viktigt att människor kommer samman och får ett sammanhang där minnen, gemenskap och kravlöshet står i centrum.
Bra initiativ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *