Nyheter

Filippa siktar på marinen

Nyheter I sommar har Hagshultstjejen Filippa Bertilsson varit med om en fantastisk resa och siktet är redan inställt vad hon ska göra när skolan är avklarad på Fenix.

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [1/8]

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [2/8]

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [3/8]

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [4/8]

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [5/8]

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [6/8]

Air Camp. Foto; Filippa Bertilsson  [7/8]

Filippa tror att hon om fem år jobbar inom marinen  [8/8]

Vi träffar Filippa Bertilsson från Hagshult över en fika på Jonssons konditori i Skillingaryd. Filippa är 18 år fyllda och går sista året på naturvetenskapliga linjen på Fenix. Till hösten mönstrar hon i Malmö och därefter blir det en framtid inom Försvarsmakten.

– Allt började för tre år sedan när jag gick i 8;an och skulle göra min praovecka. Jag valde att göra praon hos min farbror Christian på F17 i Ronneby. Där träffade jag en yrkesvägledare som tyckte jag skulle vidareutbilda mig och söka till Flygvapenfrivilligas Riksförbund, FVRF. Och nu kan jag inte se mig utan det, är helt fast och det här är verkligen drömyrket för mig, börjar Filippa Bertilsson berätta.

– Jag gick med i Flygvapenfrivilligas Riksförbund, som finns över hela Sverige. Man börjar med en grundkurs där man får lära sig allt från Basic. Det kan vara hur man bygger upp tält och förläggningar, hantera såg, yxa och kniv, man ska bära packning och lära sig orientera sig i skog och mark. Tycker det här är jättekul, så jag fortsatte utbildningen och har fått möjligheter att se Försvarsmakten från en annan sida. Det är mycket studiebesök och att lära sig skjuta är roligt. Fått och får fantastiska vänner i hela Sverige i och med denna utbildningen, säger Filippa.

Efter utbildningen inom Flygvapenfrivilliga går många av ungdomarna vidare till Försvarsmakten. Att vara med i organisationen kostar 200 kronor i medlemsavgift om året och i den ingår försäkring.

– Jag har fått flyga Herkules två gånger, en gång under grundkursen och en gång på under Air Camp nu i somras på F7 i Såtenäs. Där satte vi oss fast med selar och öppnade rampen bak på flygplanet och vi kunde nästan luta oss ut över kanten och se båtarna och öarna på västkusten, det var häftigt, berättar Filippa.

I och med försvarsutbildningen Filippa går har man ett utbyte med andra länder. I somras erbjöds ungdomarna att följa med till England. Alla över ett visst kurssteg fick söka och motivera ”varför just jag ska få åka på resan”. Det gjorde Filippa och var en av de tio svenskar från hela Sverige som fick följa med till England.

– Det kom en chans i livet och jag tog den. Royal Air Force fyller 100 år i år och när vi landade i London var det parad, överflygning, show, musik och sång. Vi var 1200 ungdomar från världens alla hörn som träffades. Vi bodde i tält och hjälpte till på 100-årsfirandet. Vi fick VIP-visningar av flygplan, träffa den svenska Flygvapenchefen och ett företag som gjort supercoola flygplan samt visning JAS. När showen och firandet var över så åkte vi tillbaka till London där våra brittiska värdar gjorde så vi fick se alla sevärdheter och träffa fler av världens flygvapenungdomar. Det sjönk nog inte in allt vi varit med om förrän jag kom hem. Det var verkligen en fantastisk upplevelse, menar Filippa.

Klädkod under Englandsresan gällde och det var ljusa byxor och pikétröja från försvaret, paraduniformen M87 lånades som skulle användas vid speciella tillfällen.

– Min farbror blev lite stolt över mig att jag kom med på resan, han har en kollega som varit befäl på tidigare resor, så han visste vad det handlade om. Farmor och farfar tyckte det var roligt men de var noga med att jag skulle höra av mig ofta. Min pappa tyckte det var häftigt att jag var en av tio svenskar som fick följa med, berättar Filippa.

Framtiden för Hagshultstjejen Filippa är nästan redan bestämd. Till hösten väntar mönstring. Efter mönstring väntar förhoppningsvis militärutbildning med inriktning på flottan. Om fem år är hon, antingen Karlskrona eller Stockholm, på en av sjöstridsflottiljerna.

– Jag gillar vatten, så flottan blir det och sen när jag kommer hem ska jag berätta om mina egna lumparhistorier, avslutar Filippa med ett stort leende.

Taggar

Dela


1 reaktion på Filippa siktar på marinen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *