Nyheter

Filmen om Åke

Nyheter Åke och hans film från Jönshult var kvällens huvudnummer i församlingshemmet i Hagshult under torsdagskvällen där LRF medlemmarna samlats.

Huvudpersonen Åke fanns med på LRF medlemsmötet, såklart.  [1/4]

LRF;s biståndsarbete  [2/4]

Reinhold Kappelmark berättar om resan  [3/4]

We effect är LRF;s hjälporganisation utomlands  [4/4]

I Jönshult bor 94-årige Åke Albertsson. Där bodde även Emil Karlsson. Tack vare det blev det en film om Åke.

– Jag minns Emil, han var en mycket intressant jägare av den gamla stammen, säger Åke. Men hur som helst, hans barnbarnbarn ville göra en film om mig och det gick väl bra. Vi har hållit på i några år. Filmen är bara en halvtimma och det var en del avsnitt som inte kom med såklart, de väljer ju och vrakar, börjar Åke berätta.

Under torsdagskvällen var det filmvisning av hans egna film i församlingshemmet i Hagshult och hade inte avdelningsordförande Samuel Åkerström ringt, så hade han nog inte tagit med sig filmen.

– LRF ligger mig varmt om hjärtat och jag har varit med så länge som jag minns. När Samuel ringde och undrade om filmen kunde visas på en medlemskväll så var jag inte så svår att övertala, säger Åke.

Förr arbetade Åke i sitt familjejordbruk med ett 25-tal djur totalt.

– När stormen Gudrun kom så slutade jag att vara mjölkbonde, hade kvar några köttdjur därefter, men nu har jag inga djur kvar, berättar Åke.

Under kvällen visades Åkes film för tredje gången i församlingshemmet i Hagshult.

– Första gången den visades var här 100 personer. Prästen gick runt och räknade och det var fantastiskt roligt att så många kom. Det var mer folk än när Jenny Söderkvist var här och föreläste och då kom det väldigt många också, säger Åke.

Vid medlemskvällen fanns även Reinhold Kappelmark, som berättade om bistånd från en bonde till en annan. Segerstadsläraren Reinhold Kappelmark jobbar idag som ombud och ambassadör för We effekt, som är LRF;s biståndsorganisation.

– 20 kronor av medlemsavgiften går till vårt biståndsarbete, vi har många andra donationer också förstås. Nu ikväll ska jag prata om vad organisationen jobbar med och berätta om min biståndsresa som jag var med i Zimbabwe. Det var en härlig resa och jag fick se vad bistånd kan vara och vad vi kan göra hemifrån Sverige, säger Reinhold.

Under föredraget berättar Reinhold att det här stödet är till kollegor runt om i världen, från en bonde till en annan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *