Nyheter

Finalist till klimatpris – i morgon delas priset ut

Nyheter Under fredagen arrangeras klimatkonferens i Jönköping och en av finalisterna till klimatpriset är Vaggeryds kommun.

Arkivbild

Länets klimatpris delas ut i morgon fredag och det är Klimatrådet som delar ut priset till någon som bidragit till visionen om ett klimatsmart plusenergilän samt gjort en insats som är ett gott exempel för andra och som kan spridas till andra verksamheter. I morgon tar bland annat miljöstrategen Lina Larsson plats på konferensen i Jönköping där priset ska delas ut. 

– Det är väldigt roligt att vi är finalister till Klimatpriset 2021 tillsammans med många andra bra klimatarbeten, säger Lina Larsson som under den här veckan har jobbat för att minska matsvinnet bland anställda, boende och elever i skolan. 

I Vaggeryds kommuns miljöprogram finns ett mål om att minska matsvinnet med 20 procent från 2018 till 2021, ett mål som redan uppnåtts. 

Tio nomineringar inkom till Klimatrådet i länet och fyra utsågs till finalister.

Förutom Vaggeryds kommun som är en av fyra finalister till Klimatpriset finns Fagerhults belysning, CSR Småland och HSB Parketten. 

Prisutdelningen sker imorgon på klimatkonferensen och priset delas ut av landshövding Helena Jonsson. 

Kriterierna för Klimatpriset har varit följande: Insatsen ska bidra till Klimatrådets vision om ett klimatsmart plusenergilän, helst på en nivå som går att mäta, utvärdera eller kvantifiera på något vis. Insatsen ska vara ett gott exempel i sitt område, det räcker inte med att enbart uppfylla lagkrav. Insatsen ska helst vara reproducerbar och kunna spridas i andra sammanhang så att andra kan dra nytta av erfarenheterna. Priset syftar till att uppmärksamma konkreta insatser som bidrar med ett bevisat resultat, därför är i insatser för test och demonstration och projekt som testar metoder svåra att utse som vinnare. 

Klimatrådet tar varje år emot nomineringar till Klimatpriset, vem som helst är fri att nominera organisationer, personer och initiativ i länet som bidrar till klimatprisets kriterier.

Fotnot: Klimatpriset har delats ut sedan 2012. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *