Nyheter

Finns Sveriges äldsta pepparkakshus i Vaggeryd?

Nyheter Det finns det inga bevis för men att det finns ett riktig gammalt pepparkakshus här är sant. Olofssons pepparkakshus byggdes redan 1967 och står fortfarande helt och fint.

Här är det gamla pepparkakshuset som byggdes 1967.  [1/4]

Petra Olofsson hemma hos föräldrarna och pepparkakshuset.  [2/4]

Heidi Olofsson bakade även hon ett pepparkakshus 1990 så det har också några år på nacken.  [3/4]

En av många julprydnader i familjen Olofssons hem.  [4/4]

I huset på Östermo i Vaggeryd syns det verkligen tydligt att julen är här. Här finns tomtar och julprydnader i varenda hörn. – Det är traditioner, säger Christina Olofsson. Det är Christina som har bakat det 56 år gamla pepparkakshuset som är helt och bevarat men har bleknat något i färgen. Huset bakades när äldsta dottern Petra var bebis. I källaren står det gamla pepparkakshuset och jag kan inte låta bli att förundras över att det har hållit i så många år. Helt otroligt faktiskt. 

Hur klarar man att hålla ett pepparkakshus helt i så många år?

– Det har stått i Petras gamla blöjpaket här i garderoben i källaren. Det åker ut och in varje jul. Huset bakades på Valhallavägen där vi bodde tidigare och flyttades hit 1975. En jul glömde jag att ta fram det men då påminde en släkting mig, berättar Christina.

Använde du någon speciell deg för att det skulle hålla så länge?

– Nähä, vanlig pepparkaksdeg. Vi är själva ganska förvånade att det fortfarande är helt. Jag hade gått på Ida skola där vi hade bakat pepparkakshus. När huset var 17 år gammalt var Jessica Lilja, numera Gréen, på besök och knaprade lite på dörren annars är det helt. Det finns ett gammalt pepparkakshus till här, det bakade vår dotter Heidi 1990 så det är ”bara” 33 år gammalt.

Har du bakat fler pepparkakshus?

Nej, det här är det enda jag har bakat, jag skulle se hur länge det varade.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Finns Sveriges äldsta pepparkakshus i Vaggeryd?

Hahaha kommer än idag ihåg hur dålig i magen jag blev av biten jag naggade på. Men är man sötsugen så är man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *