Nyheter

Fjärde gången gillt för Nestors ?

Fjärde gången gillt för Nestors ?

Nyheter I mer än tre år har detaljplaneförslaget för Nestors-området i södra delen av Södra Park i Vaggeryd legat i träda.

Men nu dyker området upp igen – i delvis ny utformning för fjärde gången och med nytt namn, Götarps hage.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott  bestämde sig i maj förra året för att skicka detta fjärde förslag vidare till miljö- och byggnämnden med uppdraget att ta fram en detaljplan för området. De tidigare försöken stupade på politisk oenighet och protester från de kringboende.
Området blev flitigt diskuterat redan i samband med arbetet med områdesplanen före 2010.

• En första skiss 2012 förde fram tanken på att låta Södra Parkvägen göra en krok ut på åkrarna mot skjutfältsgränsen och på att tillåta femvåningshus i området vilket fick många att slå bakut.
En namninsamling som gav 404 namnunderskrifter lämnades in med krav på stopp för all form av exploatering av Nestors. Även naturskyddsföreningen och Vaggeryds SOK anslöt sig till den tanken.   Moderater och kristdemokrater skärpte också sin ståndpunkt och förklarade att man inte vill tillåta bebyggelse på åkrarna vid Nestors.

• 2013 maximerades byggnadernas höjd till två våningar.

• För två år sedan, i april 2014,  försökte stadsarkitekt Jan Olof Olson få fart på processen processen med ett delvis omarbetat förslag.

Sydsvängen på Södra Park-vägen blev kraftigare än tidigare och utgjorde en tydlig sydlig gräns för bebyggelsen mot skjutfältssidan. 
Då skulle all ny bebyggelse komma att hamna mellan Lagan, Södra Parkvägen och den bebyggelse som finns idag i området utmed Masmästaregatan och Strömbergsvägen.

• Men  2016 är det  en rak Södra parkväg som gäller med plats för mellan 15 och 20 tomter. Återstår att se vad som händer när allmänheten nu har chans att säga sitt detaljplaneförslaget blir klart för att skickas ut för samråd till och med 24 juni.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *