Nyheter

Fjärrvärme på nytt industriområde

Nyheter Ett ägartillskott på 10 miljoner kronor föreslås godkännas av kommunstyrelsen för att bygga ut fjärrvärmen vid nya industriområdet norr om travbanan i Vaggeryd...

Foto från Bioenergi

Vaggeryds Energi satsar och kommunen stöter till med ägartillskott på 10 miljoner kronor. Det är vad kommunstyrelsens arbetsutskott vill att själva kommunstyrelsen tar beslut på. 

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen:
– Det handlar om att vi vill utveckla norr om Bondstorpsvägen genom att kunna erbjuda fjärrvärme till verksamheterna som finns i området. 

– Vi behöver därför justera i marktaxorna och det är 50 kronor/kvadratmeter vi höjer priset med och sedan är det olika pris om det är skyltläge eller inte. 

I sammanträdet hos arbetsutskottet fanns också ett förslag gällande att lämna ett ägartillskott till Vaggeryds energi för att bygga ut fjärrvärme i området. 

Gert Jonsson, igen:
– Man kommer att placera en pelletspanna i verksamhetsområdet. Det är bra ur det perspektivet att man inte behöver använda el i den utsträckningen om man har fjärrvärme. 

Thomas Axelsson (KD);
– Det är ett effektproblem i det överliggande stamnätet. Vi vet att Torsvik har problem med att klara effekten över dygnet. 

Gert Jonsson (M);
– Alla bäckar små, kan vi använda annat än el så är det en av pusselbitarna till energispar. 

Kenth Williamsson (S);
– Finns förutsättningar på plats och vi ska jobba hållbart och långsiktigt. Viktigt att försöka få till de här områden som är rätt så stora och kräver mycket uppvärmning. Vaggeryds Energi satsar och vi stöttar. 

Sammanfattningsvis nämns i protokollet att vid utbyggnad av verksamhetsområdet Travbanan norr togs inte fjärrvärmeutbyggnad med i samband med övrig teknisk infrastruktur. I dagsläget är el en bristvara, vilket påverkar förutsättningar för kommande byggnationer, då uppvärmning bör ske med fjärrvärme och inte el. Utifrån detta perspektiv har resonemang förts med Vaggeryds Energi AB om möjligheten att förse området Travbanan norr med fjärrvärme som uppvärmningskälla. Ett ägartillskott om 10 miljoner kronor möjliggör att Vaggeryds Energi AB kan genomföra denna investering under 2024. 

Fotnot: Travbanan norr inväntar nytt namn som är föreslagen av Waggeryds Museiförening i december och det är ”Boda industriområde”

Taggar

Dela


4 reaktioner på Fjärrvärme på nytt industriområde

Arne, priset per kilowattimme från en värmepump beror ju på vad du betalar för den kilowattimmen du stoppar in i pumpen och behöver nödvändigtvis inte bli under 50 öre. Mvh

Borde inte kommunen prioritera att alla boenden inom stororterna Vaggeryd och Skillingaryd får tillgång till fjärrvärme, till exempel Västra Strand?

Peo och Inger.
Bör vara lönsamt att sälja till privatpersoner men när fjärrvärmen kostar över 1 krona per kilowattimme gissar jag att ingen är intresserad då man med en modern värmepump kommer ner under 50 öre.

Fjärrvärme är för stora fastigheter, inte villor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *