Nyheter

Flaggar för allas lika värde

Nyheter Igår hissades prideflaggan till förmån för likabehandling. Åsa Öhrn, kommunens personalchef, informerade under kvällens kommunfullmäktige om likabehandlingspolicyn som ledamöterna skulle ta ställning till

Första gången på länge blåste inte vindarna så flaggorna syntes men den högra är ny och hissades under gårdagen

– I det här programmet finns också om man är kränkande på sin arbetsplats, etnisk tillhörighet eller annan trosuppfattningen. Ett policydokument kan bli hyllvärmare och det finns en rutin för våra medarbetare kan ta upp om man känner sig kränkt. Vi har ett digitalt system som gör att vi kan starta en utredning för att hjälpa den personen. Vi har en rutin för en chef om det händer på arbetsplatsen, berättar personalchefen Åsa Öhrn.

– Hur mår vi i kommunen? Det är sällan att det kommer upp till ytan att någon anmäler. De aktiva åtgärder handlar om våra arbetsförhållanden på arbetsplatserna. Det handlar om löner, andra lönevillkor, utbildning, rekrytering men också kring föräldrarskap och arbete. Det är där vi som arbetsgivare ska göra aktiva åtgärder. Diskrimineringsombudsmannen har tagit fram åtgärder för metodstöd och de är mycket bra och de kommer vi att fortsätta att använd. Vi har ett kvalitetshjul där vi följer upp och analyserar de brister man upptäcker på arbetsplatsen.

Annelie Borgström (S); ”– Det här är jätteviktigt och vi lever faktiskt i ett tuffare samhälle idag. Vi har kommuner i Sverige som inte ens hissar prideflaggan. Jag är så stolt att vi gör det här. Nu ska jag bli lite personlig. Ibland testar man sina egna barn. Vad tycker dom om sexuella läggningar. Jag är adopterad. Om jag hade kommit till två mammor eller två pappor hur hade det känts frågade jag mina barn. Det spelar ingen roll bara man får kärlek”.

– Tack Åsa för ett viktigt dokument. Jag såg i handlingar att jag såg att det är hanterat av diskrimineringsombudsmannen och i samverkansgruppen. Har de fackliga organisationerna haft synpunkter och har de varit med och tagit fram underlaget, undrar Carina Ödebrink (S).

– Vi har inte fått några synpunkter på innehållet, kommenterar Åsa Öhrn.

– Jag yrkar bifall. Låt det inte bli en hyllvärmare, säger Gert Jonsson (M).

– Jag yrkar bifall. Det här är ett oerhört viktigt dokument. Bra fråga med fackliga synpunkter. Jag är oerhört stolt över att flaggan kom upp idag. Likvärdighet och liberalis, säger Ewa Magnusson (L).

– Jag yrkar bifall. Det här är ett jätteviktigt dokument att man vet vilken syn kommunen har. Vi hade med ett tilläggsförslag när det gäller mål, visioner och mångfald. Jag tycker det är positivt att flaggan är hissan och jag hoppas att detta återkommer och utvecklas, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag vill också yrka bifall och tycker att det är väldigt viktig. Jag är en av de som är stolta över att vi bor och verkar i en kommun som faktiskt bejakar detta att ha en regnbågsflaggan utanför kommunhuset. Idag blåser det kalla vindar, där man vill göra skillnad för människor, säger Carina Ödebrink (S).

– Jag yrkar bifall, men det vore intressant med en uppföljning. Jag vill göra en uppföljning om ett år. Det här är en av de viktigaste frågorna. Nu måste det bli verkstad. Jag vill se och uppmana alla att göra en uppföljning, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Kommer den här också att gälla oss politiker, undrar Roger Ödebrink (S).

– Den här frågeställningen kom upp. Vi är inte anställda på det viset. Det är inget som hindrar oss att vi följer detta, men dokumentet handlar om de som är anställda och chefer. Frågan är viktig framöver, bra att du tog upp den. Vi har ett ansvar framöver. Det är möjligt att vi kan få fram något liknande. Det här antaget för våra anställda, svarar Gert Jonsson (M).

– Det vill till att ha täckning. Vi ställer oss bakom, sen har vi inte täckning för det säger Roger Ödebrink (S).

– Jag ställer mig bakom det här dokumentet. Skulle man kunna säga att det gäller alla som är verksmamma i kommunen, undrar Sverker Bernhardsson (C).

I Vaggeryds kommuns likabehandlingspolicy, som under dagen ska upp till beslut i kommunfullmäktige, står det att Vaggeryds kommun som arbetsplats ska spegla det samhälle vi lever i och att alla medarbetare oavsett bakgrund ska ha likvärdiga möjligheter att utföra sitt uppdrag liksom våra elever, brukare och kommuninvånare ska bemötas på lika villkor.

– Idag hissar vi regnbågsflaggan för att sätta ljuset på alla människors lika värde. Det är så grundläggande och därför alltid viktigt att uppmärksamma. Det handlar om visionen för vår plats; att Vaggeryds kommun ska vara en plats som bygger på mångfald och hållbarhet. Att vi vill vara en plats som är attraktiv, trygg och tillgänglig och där alla känner delaktighet, säger kommundirektör Annika Hedvall.

Kommunfullmäktige beslutar att likabehandlingspolicyn ska träda i kraft samt att tilläggsyrkande att en uppföljning ska ske om ett år.

Taggar

Dela


1 reaktion på Flaggar för allas lika värde

Fantastiskt fint betyg på kommunen !
Flaggan betyder inte bara GAY kultur utan den är symbolen för sammanhållning mellan folk från hela världen 🌐

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *