Nyheter

Fler än 3 000 besökte Miliseum

Nyheter Redovisningen av Stiftelsens Regementsheden har tidigare varit en het debatt under kommunfullmäktige. Nu godkändes den direkt.

Arkivfoto från Militärhistoriska dagen

– Jag har tidigare haft kritik och synpunkter på hur årsredovisningen har presenterats. Jag vill ändå förklara att det har blivit en tydlig förbättring och är nu mer detaljerad. Man kan lättare jämföra med tidigare år. Den ekonomiska utvecklingen kommenterar man och man kan fundera om man till ett annat år vill ha in en budget där man tar tag på de här sakerna som man behöver lägga lite extra arbete på, säger Kenneth Åberg (S).

– En årsredovisning ska ge en rättvis bild. Det är oerhört glädjande att se att stiftelsen redovisar antalet besökare, både betalade och icke betalande. Det är helt fantastiskt. Det tog inte så många år. Själva verksamheten kan vi ha åsikter om men hade man sett alla kostnader så kanske man hade sett att det skulle kostat 750 kronor om man räknar in alla gratisentreér, säger Mats Oskarsson (M).

Det som tidigare har kritiserats har nu stiftelsen förtydligat i årets redovisning och det handlar om besöksstatistiken. Totalt har 3 165 personer besökt Miliseums utställningar under året. Av dessa var 1 929 betalande i någon form och övriga, 1 236 personer, är barn eller fribiljetter. Soldattorpet Lillemo har besökts av 1 233 personer under föregående år och den nya hemsidan som släpptes i december besöktes av 175 personer under månaden. Kommentaren stiftelsen lämnat i årsredovisningen är att i den prognos för 2018, som upprättades i samband med 2017;års redovisning visade sig stämma relativt väl. De dryga 3 000 verksamhetsbesökare och kanske 700 anläggningsbesökare, som är främst barn och unga, som vårt projekt Tidsbron tidigare årligen genererat, bortföll.

Sveriges Militärhistoriska dagar kunde av brist på stöd inte genomföras och där uteblev ytterligare 1 500 verksamhetsbesökare. Det som inte kunde förutses var den extremt varma sommaren som drabbade verksamhetens högsäsong, vilket gjorde att anläggningsbesökarna under de kritiska månaderna juli till augusti minskade med närmare hälften, jämfört med tidigare år. Det ideella engagemanget i Stiftelsens verksamhet ligger i stort sett konstant.

Stiftelsen tackar främst Kaj Nordquist, Sven-Olov Carlsson, Ola Hugosson, Anders Palm, Johan Erlandsson och Jörgen Åberg som tillsammans gjort 2 000 ideella timmar under året.

Årets resultat visar ett minus på närmare 40 000 kronor.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *