Nyheter

Fler anmälda bedrägerier under första halvåret

Nyheter Fler anmälda bedrägerier än året innan. Det är en av de lokala trenderna i Brås statistik över anmälda brott i Vaggeryds kommun under årets första sex månader, rapporterar Newsworthy.

Bilder: Pressbild/David Alin

Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade nyligen anmälningsstatistik över det första halvåret. Newsworthy har tittat närmare på elva brottskategorier och jämfört antalet anmälningar under perioden januari–juni 2023 med samma period året innan.

I Vaggeryd sticker exempelvis bedrägerierna ut med en betydande ökning (bland de brott som noterat mer än enstaka anmälningar).

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte antalet faktiskt begångna brott. Hur stor andel av de begångna brotten som anmäls varierar mellan olika brottstyper. Av bedrägeribrotten är det endast en mindre del som kan knytas till en viss kommun, och det är alltså inte alla anmälda brott som syns här.

Bedrägerierna ökar i hela landet

Den starkaste trenden i hela riket just nu är att bedrägeribrotten ökar kraftigt. Det är en utveckling som bara delvis syns i den lokala statistiken, eftersom en stor andel av de brotten inte går att knyta till en specifik plats. I Brås statistik över anmälda brott per kommun ingår bara sådan anmälningar som har en tydlig geografisk koppling.

– En kategori bedrägerier som ökar är ”bedrägeri genom social manipulation”, exempelvis investeringsbedrägerier, eller bedrägerier där man uppger att man ringer från polisen, ett inkassobolag, banken, eller liknade. I den här kategorin är brottsvinsterna också stora, jämfört med andra bedrägeribrottm, säger Lina Fjelkegård, utredare på Brå och författare till en ny rapport om bedrägerier mot privatpersoner som släpptes i går.

Lista på anmälda brott per kategori i Vaggeryds kommun under årets första sex månader.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *