Nyheter

Fler blev av med körkortet ifjol

Nyheter Antalet körkortsåterkallelser ökade med fyra procent under 2023 jämfört med året innan. Det visar statistik som Transportstyrelsen sammanställt.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Den absolut vanligaste orsaken till återkallelse är fortkörning, men här återfinns också andra typer av trafikbrott som rödljuskörningar och att man inte hållit tillräckligt avstånd till framförvarande fordon. Detta skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det var dock en återkallelsepunkt som minskade under 2023 jämfört med tidigare år. Antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri ökar med drygt 11 procent. Det är det högsta antalet återkallelser med den orsaken på 10 år.
– Det finns ett absolut samband mellan polisens trafikövervakningsarbete och antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri. Man har helt enkelt tagit fler påverkade förare vid vägkanten, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Någon lokal statistik på körkortsåterkallelser har redaktionen inte lyckats få tag i, men i den nationella statistiken finns en del notabla punkter.

✓ Återkallelse på grund av smitning har åren före 2023 legat på runt 150 per år. Ifjol var siffran 204. En markant ökning.

✓ Återkallelse på grund av allmän brottslighet ökade på ett år från 135 till 191. Den högsta siffran de fem senaste åren.

✓ 6 589 körkort återkallades på grund av medicinska skäl. Även det är den högsta siffran de fem senaste åren.

✓ Totalt återkallades 36 582 körkort under 2023.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *