Nyheter

Flera hundra tusen försvann till skolmaten

Nyheter Matbudgeten för barn- och utbildningsområdet nästa år är nu redovisad och godkänd men där saknas 784 000 kronor till skolmaten. Orsaken är elevökningen.

Arkivfoto

Budgeten för skolmaten i år ligger på 1,4 miljoner och nästkommande års budget visar enbart 565 000 kronor.

– Det vi är lite förvånade över är att en miljon till kosten, som är godkänd av fullmäktige, nu är den bortplockad. Det var 1,4 miljoner tidigare, nu är det bara 565 000 kronor, säger Roger Ödebrink (S) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

– Lite förvirrat kring den här minskningen. Kostnaden per elev i grundskolan 76 857 kronor, menar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Jenny Larsen återkommer med information från förvaltningen, där man finner förklaringen;

Kostens ekonomi skall vara en nollbudget där kostnader tas ut av intäkter. De som nyttjar tjänsterna skall helt enkelt betala för dem. Det vi ser i budgeten är skillnaden mellan intäkter och kostnader. Grovt räknat kan man säga att matkostnaden ligger på cirka 5 000 kronor per elev.

Fullmäktige anslog inför 2017 en extra miljon för att höja kvaliteten på maten. Detta har inneburit att Vaggeryd nu har en råvarukostnad per portion på 12,50 kr (rikssnitt ca 10,50 kr). Det extra anslaget syns på nettokostnaden för 2017.

Inför 2018 har verksamheten ca 300 elever fler än budgeten 2017. De 300 extra eleverna genererar teoretiskt en extra kostnad på ca 300 x 5000 kr =1 500 000 kr. Dessa pengar ingår inte i resursfördelningsmodellen vilket BUN påpekat till budgetberedningen i en skrivelse. I praktiken blir detta ytterligare en besparing på 1,5 miljon kronor. En del måste tas av skolorna (ca 600 tkr) och den andra delen måste tas av kosten (800 tkr = 3% vilket också är årets effektiviseringskrav)

Utdebiteringen till enheterna följer samma princip som tidigare år vilket förklarar intäktsökningen. Vi har alltså samma kostnader för kosten 2018 som 2017. Däremot kan vi inte garantera den högre portionskostnaden. (50 öre/portion i råvarukostnad = 600 tkr). Fullmäktiges beslut gick dock ut på att ge mer medel till kosten för att höja kvaliteteten. Anslaget finns kvar men måste delvis gå till att ge mat till de 328 nya eleverna i verksamheten.

Beräkningen är väldigt preliminär och är bara gjord för att förklara tänket förvaltningen har kring kostens ekonomi.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *