Nyheter

Fluglarverna är här för att stanna

Nyheter Problemet med fluglarver i sopkärlen är något som fastighetsägarna lär få fortsätta att leva med.

Nathalie Högberg och Jonatan Rosenquist tipsar om hur man kan minska antalet fluglarver.

Det nya sopsorteringssystemet som SÅM, har initierat innebär att matavfallet nu sorteras separat i en papperspåse.
– Matavfallet sorteras i ett specifikt fack, vilket gör det lättare för flugorna att komma åt matavfallet och lägga sina larver, berättar Jonatan Rosenqvist, utvecklingschef på SÅM.

SÅM:s kontaktcenter i Skillingaryd får dagligen samtal från upprörda fastighetsägare, efter att sopkärlen invaderats av fluglarver. En del av dessa samtal får Rosenqvist hantera.
– Vi tömmer, precis som i övriga Sverige kärlen var 14:e dag.
– Problemet med fluglarver har alltid funnits, men blir mer tydligt nu när matavfallet sorteras separat, berättar han.

Tidigare var det vanligt att matavfallet slängdes i plastpåse tillsammans med övrigt hushållsavfall. Nu används det i stället en tunn papperspåse där all matavfall samlas.
Papperspåsen är betydligt mer miljövänlig än plastpåsarna.
– Syftet är att papperspåsarna ska förmultna nästan omedelbart när de hamnar i biogasanläggningen, förklarar han. Han förklarar också att det är fastighetsägarens sak att spola rent sopkärlen mellan tömningarna.

Att som någon skrivit på Faceboook, spruta insektsgift i tunnorna avråder han starkt från.
– När biogasen har utvunnits ur matavfallet så återanvänds resten till gödsel.
– Det innebär att om det finns insektsgift i detta avfall så hamnar det så småningom i den nya maten som odlas med gödsel från biogasanläggningarna.
– Då får vi i oss detta gift via den nya maten, förklarar han.

Nathalie Högberg är kommunikatör på SÅM. Hon tipsar om en del andra saker som man som fastighetsägare kan göra för att minska antalet larver.
– En enkel åtgärd är att man kan göra är att spraya lite ättiksprit i botten på tunnan, förklarar hon.
En annan åtgärd som hon tipsa om är att se till att matavfallet är så torrt som möjligt.
– Det är bra att lägga exempelvis en äggkartong i botten också, som suger åt sig fukt, förklarar hon.

Nu är det snart dags för kräftor. En del väljer i ställer räkor. Båda dessa maträtter genererar en kraftig stank som man vill undvika. Vanligtvis genom att lägga ut resterna i sopkärlet så fort som möjligt.
– Om man har många dagar kvar tills soptömningen så kan man lägga skalen i en påse och frysa in dem, tills det blir dags att tömma sopkärlet, slutar Jonatan Rosenqvist.

Fotnot: Samverkan Återvinning Miljö, och är ett kommunalförbund som ägs gemensamt av Värnamo, Vaggeryd, Gnosjö och Gislaveds kommuner.

Flugarver har alltid funnits inom sophanteringen. Men nu, när matavfallet sorteras separat är det lättarer för flugorna att komma åt avfallet och lägga sina larver.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Fluglarverna är här för att stanna

Pappåsarna luckras upp om matavfallet är fuktigt så man får använda ytterligare en påse för att stoppa den första i innan man slänger den i tunnan. Gotlands kommun har påsar tillverkade av majsstärkelse och fungerar utmärkt.

Höganäs kommun har ett liknande system för sortering men de har gått över till en komposterbar påse i ett material som påminner om plast. Dessa påsar har minskat problemet rejält.

Så går det när man väljer ett av de dummaste sätten att sopsortera och återvinna på. Jag har sagt det förut och säger det igen – ta lärdom av grannkommuner!

Sophantering , avfallshantering eller återvinning om man så vill, bör av medborgarintresse ske på ett så kostnadseffektivt och hygiensäkert sätt som möjligt.
Nu verkar det snarare som man lyckats missa båda dessa krav. Skapandet av Såm som är ytterligare en kostsam organisation för kommunen, alltså högre avgifter, det ena misslyckandet. Den ökande mängden fluglarver, som redan aviseras, är det andra misslyckandet.

Det är inte en kostsam organisation för kommunen utan det är kommuninnevånarna som får ta smällen. Det har anställts tretton personer på SÅM:s kontor i Skillingaryd.

Troligen blir alla spyflugor efter ett tag då blir det inte kul
Det är ju en sanitär olägenhet
Vill ju kunna öppna fönster o dörrar när det är varmt

Det jag tycker om deras resonemang utan att prova andra typer av kärl går inte att publicera här 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *