Nyheter

Flytt av pengar anses odemokratiskt

Nyheter Kommunfullmäktige beslutar nämndernas budget. – Nu försöker vi att göra det smidigare. Är nämnderna överens så ska det vara okej att flytta max 5 miljoner, menar kommunstyrelsens ordförande Jonsson (M). Det tyckte inte oppositionen…

En revidering av nämndreglemente fanns vid sammanträdet hos kommunstyrelsens arbetsutskott. Anledningen är att samtliga kommunala organisationen eftersträvat ett tvärsektoriella samarbete i syfte att få en så hög effekt för invånare och verksamhetens målgrupper som möjligt. Genom att göra det möjligt för nämnderna att kunna flytta medel mellan varandra, om de båda är överens och inom budgeterande ramar, skulle det bli ytterligare ett steg i att effektivisera verksamheten och göra den mer flexibel. Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen förklarar: 

– Det handlar om att hjälpas åt rent budgetmässigt. För att det ska fungera i dag så ska det först bli ett ärende. Vi har flyttat pengar tidigare men då har det varit i samband med budgetbesluten i kommunfullmäktige. Nu tycker vi att under förutsättningar att nämnderna är överens så kan man göra så här. Maxgränsen på flytt av budgetmedel är 5 miljoner kronor. Vi är dock inte överens om detta i arbetsutskottet.

Thomas Axelsson (KD); 
– Vi är fullständigt emot det här förslaget. Det är ett odemokratiskt sätt att hantera det som förslaget säger. Alla partier jobbar med budgetmedel och kommunfullmäktige tar ett demokratiskt beslut hur budgeten ska fördelas. Nu vill man gå ifrån det här som fullmäktige har beslutat. Det tycker jag är odemokratiskt. Vill man flytta medel så ska kommunfullmäktige ta ett nytt demokratiskt beslut. 

Kenth Williamsson (S); 
– Det är inte så att det här är odemokratiskt för då skulle det inte gå att fatta ett sådant här beslut. Det är många kommuner som tillämpar denna ordning. Vi har satt en gräns på 5 miljoner kronor så det blir inte för stora förändringar.

Exempel på vad som skulle kunna flyttas mellan nämnderna, undrar vi?
– Det kan vara exempelvis It, skolbibliotek och städ som jobbar tvärsektoriellt mellan två nämnder, svarar Gert Jonsson (M).  

Om förslaget blir beslut i kommunfullmäktige bör det utvärderas senast inför nästa mandatperiod. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *