Nyheter

FN i fokus hos Skivaryd

Nyheter Sex FN-veteraner fanns på plats hos Skivaryd  tillsammans med ett 50-tal andra när det handlade om personer från bygden i FN-tjänst.

Åke Magnusson och Lasse Stråth  [1/19]

FN-veteraner från vänster: Rolf ”Dallas” Gustavsson, Oscar Smith Oskarsson, Lasse Stråth, Staffan Dahlqvist och Jonas Granerås   [2/19]

Dag Hammarskjöld var generalsekreterare i FN i många år  [3/19]

Sverige har presenterat frimärken med Dag Hammarskjöld och FN  [4/19]

Åke Magnusson intervjuades assisterar av Åkers dotter Kinna och Per Bunnstad  [5/19]

Ur kvällens utstätllning  [6/19]

Per Bunnstad och Lasse Stråth  [7/19]

Lasse Stråth hade mycket att berätta från sin FN-tjänstgöring  [8/19]

Per Bunnstad intervjuade Oscar Smith Oskarsson  [9/19]

Oscar Smith Oskarsson berättade  [10/19]

Staffan Dahlqvist som tjänstgjort som FN-soldat  [11/19]

Staffan Dahlqvist  [12/19]

Jonas Granerås  [13/19]

Från utställningen  [14/19]

Lyssnade  [15/19]

Utställning  [16/19]

Många på plats  [17/19]

Susanne Wickbom berättade om nästa lägerkväll  [18/19]

Till sist samvaro vid fikaborden  [19/19]

Det var SMF – Skillingaryds Militärhistoriska Förening – som hade bjudit in till lägerkväll och sex tidigare FN-soldater var hedersgäster: Åke Magnusson, Lars Stråth, Jonas Granerås, Staffan Dahlqvist, Oscar Smith-Oskarsosn och Rolf ”Dallas” Gustavsson. Rolf fick stå över då det tidigt stod klart att tidsprogrammet på 90 minuter inte skulle hålla. Det blir en särskild kväll med honom en annan gång och det finns fler FN-soldater i bygden som kan bjudas in. Ytterligare några fanns i publiken denna kväll.

Föreningen bildades 1994 och har allt sedan dess haft årliga lägerkvällar. Utomhus samlas man vid Miliseum för olika ”vandringar”. Under höst och vinter har man numera Skivaryd som samlingspunkt och där har man också ett studierum med litteratur, foton med mera kring bygdens lokala militärhistoria.

Per Bunnstad ledde kvällens aktivitet och han berättade bland annat om att han själv en gång sökte FN-tjänst men blev inte antagen. Senare fick han ett erbjudande men den gången fanns det privata skäl till att de aldrig blev något kring FN. Intresset för FN har han dock behållit.

Åke Magnusson var den äldste i skaran av FN-soldater på plats och han liksom Lasse Stråth kom till träffen i FN-klädsel, så kallade permissionsuniformer.

Alla sex intervjuades och gav prov på utvalda delar om FN-tjänstgöringen. Publiken fängslades av berättelserna och efteråt kunde man studera den lilla utställning som FN-killarna hade bidragit med. Ett par av dem skänkte även lite saker till föreningen som dittills inte hade något med FN-anknytning.

Det är inte bestämt när del 2 om FN ska hållas men det blir möjligen i maj.

Föreningen filmar de flesta lägerkvällar och Janne Fritz såg till att aktiviteten med FN-soldaterna förevigades.

Nästa programpunkt för föreningen är flyttad från 18 till 25 april och då kan man lyssna till en ljudinspelning gjord av Berta Wickbom. Det handlar framför allt om gamla Skillingaryd.

Foto: Per Bunnstad och Mickey Olofsson

Taggar

Dela


1 reaktion på FN i fokus hos Skivaryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *