Nyheter

Foder fodrar företagsamhet

Nyheter Lantbruksbutiken i norra delen av Skillingaryd, Wiromin, är unik. Vi har träffat Agneta.

Agneta Regin på Wiromin

Agneta Regin bor på en gård i Hylletofta, utanför Vrigstad, tillsammans med hundar, hönor, katter och hästar. I snart 20 år har hon pendlat till Skillingaryd där hon har sitt drömjobb.

I Roslagen gick hon lantbruksskola och jobbade senare på ridlägret i Vrigstad. Som hon beskriver det, en fantastisk miljö att bo i, valde hon att återvända och sedan dess har hon blivit kvar i Sävsjö kommun.

1999 började hon jobba på kvarnen i Skillingaryd. Vid den tidpunkten tog ”Lasses foder” över verksamheten. 2004 flyttade hon med arbetsgivaren till lokalerna i norra Skillingaryd, när kommunen beslöt att riva kvarnen för bostadsändamål.

– För 12 år sedan köpte Wiromin upp ”Lasses foder” och jag blev kvar. Vi är ett privat mineral- och vitaminföretag och här i Skillingaryd är vi unika då vi har butiken här, annars finns enbart återförsäljare i landet, börjar Agneta berätta.

I butiken finner man foder till höns, fåglar (tama och vilda), får, nöt, hund, katt, svin, kanin och en mängd trädgårdsprodukter.

– Våren får anses som en högsäsong för mig. Då är det allt utsäde och gödning som lantbrukarna behöver som tätt följs av ”trädgårdsfolket” som ska göra iordning trädgården efter vintern. Högsommaren är lugnast här, lite synd då vi aldrig kan ta emot sommarjobbare här, menar Agneta som stänger butiken i två veckor under juli.

– Förr var det mer uppdelat, vår-, vinter- och sommarsäsong. Idag går allting mer ihop, då lantbrukarnas behov kan vara när som på året. Stadig försäljning har vi året runt när det gäller hund, katt och höns, förstås, säger Agneta med ett stort leende innan hon rusar ut och hjälper en kund i butiken.

Av extremtorkan märker Agneta att många fler ringer och undrar om hon vet någon som säljer hö, ett tiotal samtal per dag kan det bli, och hon är bekymrad över att inte kunna hjälpa till.

– Situationen är inte smidig. Man vill hjälpa, men man vet inte vart man ska vända sig. De som har eget hö vill inte sälja och behöver det själva. Vi har märkt av merförsäljning av tilläggsfoder. Normalt sett säljer jag aldrig något tilläggsfoder i augusti, men nu har jag tyvärr gjort det och det är främst hästägare som redan stödköper foder, menar Agneta.

– Kommuninvånarna är fantastiskt givmilda när det gäller småfåglar. Vi säljer mer än 600 kilo solrosfrön  om året och det är mycket för att ge de små fåglarna mat, säger Agneta.

– Roligaste med det här jobbet är att det är så varierat och att jag träffar mycket folk. Nu har jag varit i bygden så länge så nu har barnen tagit över föräldragården och kommer hit och handlar istället. Helt enkelt är det drömjobbet jag har, avslutar Agneta som även sköter det administrativa, lagerarbete och försäljningen.

Tilläggas kan också att Dan Gustafsson i Bockebo, utanför Skillingaryd, jobbar på Wiromin. Han har numera övertagit ambulerande försäljningen av bland annat diskmedel till mjölknäringen, men i bussen finns även redskap, arbetskläder, tvättmedel, juverspray med mera.

Höns, katt, hund, nöt, kanin... Agneta säljer foder till nästan alla djur

Taggar

Dela


2 reaktioner på Foder fodrar företagsamhet

En helt fantastiks butik som fler borde upptäcka, som är intresserad av trädgård och en personlig service

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *