Nyheter

Folkbildningen är stark och når ut

Nyheter Sverigedemokraterna vill strypa de statliga och regionala bidragen till folkhögskolor och studieförbund för att det finns ”indikationer på att det finns strukturells problem i studieförbunden.” Vi i Centerpartiet anser att all form av fusk ska motverkas och stoppas (var det än uppstår i samhället) och att väl fungerande verksamheter ska få möjlighet att fortsätta utvecklas. Verksamheter som årligen öppnar dörrar för tusentals människor i Jönköpings län. Läs debattsvaret här

SD misstänkliggör i sin insändare hela folkbildningen och menar att den skulle vara ineffektiv. Frågan är vad de menar? Tvärtom menar vi att anslagen till folkbildningen är ett av de mest effektiva sätten att nå ut till alla, särskilt till de målgrupper som inte fångas upp av det reguljära utbildningssystemet. SD kritiserar Folkbildningsrådet som ansvarar för fördelningen av de statliga medlen, men rådet accepterar inte att skattepengar avsedda för folkbildning används felaktigt. Inför 2021 skärpte de villkoren för statsbidrag för studieförbunden. I en nyligen lämnad rapport till utbildningsdepartementet (april 2021) redovisar Folkbildningsrådet bland annat ett åtgärdspaket som fokuserar på förebyggande insatser, förstärkt kontroll och ett framåtsyftande reformarbete.

Verksamheter som mottar offentliga medel har krav på sig så att allt går rätt till. Att den regionala nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA) årligen avsätter medel till länets folkhögskolor och studieförbund, anser vi vara helt rimligt med tanke på de positiva effekter dessa verksamheter har på samhället i stort. Det är en stor bredd på verksamheternas utbud och betydelsen för den enskilda människan är enorm, inte minst för invånare på landsbygden. Folkbildningen hjälper människor ut i arbete, den bryter isolering och utanförskap, den bidrar till bättre integration och den höjer utbildningsnivå i länet. ANA-nämnden har insyn i och får löpande information från de verksamheter som erhåller regionala medel.

Det är lätt att syna Sverigedemokraternas värderingar i deras argumentation. Verksamheter som helt eller delvis vänder sig till utrikesfödda ska inte få del av offentliga medel. Att statsbidragen till studieförbunden går till verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, gör ju inte saken bättre för SD.

Centerpartiet vill minska klyftorna i samhället. Mellan invånare på landsbygden och i staden, mellan lågutbildade och högutbildade samt mellan utrikesfödda och födda i Sverige. Folkbildningen med folkhögskolor och studieförbund utgör en mötesplats och möjlighet för människor att mötas och uppnå sina mål. Centerpartiet kommer alltid vara det parti som står på folkbildningens sida och vill värna dess fristående ställning gentemot övriga lagstyrda samhällsverksamheter. Istället för att trasa sönder folkbildningen vill vi i Centerpartiet fortsatt se folkhögskolor och studieförbund utvecklas.

Per Eriksson (C), ordf. i regionnämnden arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA)
Raymond Pettersson (C), ledamot i ANA och ledamot i Folkbildningsrådets representantskap
Jessica Hagård (C), ersättare i ANA

Taggar

Dela


2 reaktioner på Folkbildningen är stark och når ut

Delar er uppfattning. Folkhögskolor och studieförbund har och kommer även i fortsättningen ha en stor påverkan för människors möjlighet till kompetensutveckling. Detta är lika viktigt för våra företag privata som kommunalt att man har möjlighet att säkra sin upp sin kompetensförsörjning.

Folkbildningen har och är viktig för invånare i vårt samhälle. Den når ut till den lilla människan i samhället. De sista åren har studieförbunden verkat för att människor som kommit hit som flyktingar fått lära sig om vårt samhälle, språk, kultur med mera. Vem skulle ha hjälpt med dem undrar jag.. När vi som är födda på 40–50-talet inte fick lära sig språk. Då kom studieförbunden in och ordnade studiecirklar. Nu vi som är pensionärer är det data. Ja, då är det cirklar som olika studieförbunden ordnar. Många mötesplatser ordnas för många människor. Länge leve folkbildning och folkhögskolor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *