Nyheter

Folkets Hus-föreningen i Hok firar 100 år

Nyheter I dag firades Folkets Hus-föreningen i Hoks 100-årsjubileum med pompa och ståt.

Folkets Hus i Hok  [1/10]

Kenneth Åstrand  [2/10]

Styrelsen  [3/10]

Gammalt andelsbevis  [4/10]

Lite bilder från förr  [5/10]

Barnen ska ha sitt  [6/10]

Nostalgi  [7/10]

Vaggeryds kommun på plats  [8/10]

I Brandbilen fanns två brandmän med hjälmar en äldre och en yngre  [9/10]

Götaströms fordonshistoriska klubb trotsade kylan och besökte jubiléet med klassiska mopeder  [10/10]

Det var 1921 som några boende i Hok bestämde sig för att det behövdes en samlingslokal där ortens människor kunde träffas i olika sammanhang. De första åren handlade mycket om att organisera föreningens arbete för att kunna nå målet med ett Folkets Hus i form av en lokal. Det dröjde till 1928 innan det första Folkets Hus kunde invigas. Det var en fattigstuga som flyttades från Svenarum till Hok och den plats där Folkets Hus finns än idag. Det som då var Folkets Hus är den delen av nuvarande byggnad som idag är kök och serveringsrum. Sedan har huset utvecklats undan för undan och 1960 var det som är Folkets Hus idag klart att invigas. Sedermera har det naturligtvis underhållits och utvecklats och 2019 gjordes en rejäl satsning på att göra byggnaden tillgänglig och anpassad för de med funktionshinder.

Det har varit mängder av aktiviteter genom årens lopp i form av möten, fester och föreningsarrangemang av alla de slag. Den mest kända tillställningen är den julfest som inbjuder barn och föräldrar att umgås med dans runt granen och tomtebesök. Julfesten har arrangerats i stort sett varje år sedan den första byggnaden var på plats.

Men Folkets Hus har inte bara väckt positiva känslor. Det fanns en tid när en del av de aktiva i kyrkorna kallade Folkets Hus för ”djävulens hus”. Men det har försvunnit och sedermera har även kyrkorna nyttjat Folkets Hus för sin verksamhet.

Till dagens jubileum hade ett 80-tal intresserade sökt sig till Folkets Hus där de blev hälsade välkomna av ordförande Kenneth Åstrand. Det bjöds också på en liten fotoutställning, visning av Hoks gamla brandbil, tipspromenad, hoppborg och naturligtvis bjöds något att äta och dricka där tårta och kaffe var en självklarhet. Folkets Hus-föreningen fick också en hälsning av Vaggeryds kommun genom Tommy Ottosson från kultur- och fritidsnämnden samt chefen för kultur- och fritidsförvaltningen David Norrfjärd.

Under dagen dryftades också den kommande verksamheten där den nya styrelsen med ett antal drivande kvinnor satsar på att utveckla verksamheten för att Folkets Hus ska bli en angelägenhet för bygdens folk.

Taggar

Dela


1 reaktion på Folkets Hus-föreningen i Hok firar 100 år

Det förekom även dans på folkan minns åren 1956- 57 vi tog rälsbussen från Skillingaryd…när man åker genom Hok kommer dessa trevliga minnen fram…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *