Nyheter

Folkets Park Skillingaryd

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Här låg Skillingaryds Folkets park under åren 1943 till 1967. Byggnaderna är borta men cementstolparna till entrén och till staketet finns ännu kvar på platsen för historien.

I januari år 1937 valdes den första styrelsen med Arvid Pettersson som ordförande, Harald Johansson som vice ordförande, Simon Lindén som kassör och Gunnar Hansson som sekreterare. År 1938 inköptes en tomt om cirka 2000 kvadratmeter från F Erikssons sterbhus för kommande bygge av ett Folkets hus vid nuvarande Vasaparken i Skillingaryd som dock inte blev av.

I juli år 1942 beslutades att köpa ett markområde på 10000 kvadratmeter av Alfred Johansson Marielund för 5000 kronor och syftet var att snarast komma igång med att anordna en Folkets park. Eftersom föreningen disponerade endast 4800 kronor diskuterades hur finanseringen skulle lösas då 200 riksdaler saknades. Årsmötet i februari år 1943 beslöt att ändra föreningens namn till Byggnadsföreningen Folkets hus och Park u.p.a. Skillingaryd. En speciell parkstyrelse utsågs bestående av Victor Ljung, Gustav Sjölin, Paul Magnusson, Jon Källberg och Gunnar Blansch. Sammankallande var Gustav Sjölin som meddelade att arbetet påbörjas nästa lördag och medlemmarna ombads att ta med lämpliga verktyg.

I april år 1943 beslöts om ett lån på 10 000 kr i Tofteryds Sparbank. Den 15 juli år 1943 var parken nästan klar och man hade fått löfte om besök av den populäre sångaren Sven-Olof Sandberg till den 1 augusti samma år. Man lyckades dock inte få nödvändiga tillstånd för offentlig dans utan detta evenemang fick ställas in. I stället satte man igång att sälja särskilda medlemskort för att kunna anordna slutna fester och 400 kort såldes redan i första omgången.

Östbo Historiska Sällskap

Folkets Park.

Povel Ramel med Swingpatrullen 1945

Taggar

Dela


1 reaktion på Folkets Park Skillingaryd

Tack för intressant läsning. Men, var låg Folkets Park? Det framgår inte i texten. Det står bara ”här låg folkets park”. Blir lite skojigt nästan.

Redaktionen svarar; Folkets Park låg väster om järnvägen, ungefär mitt emot bensinmacken Circle K, cirka 200 meter. Om man svänger av Storgatan mot Klevshult (Gamla Riksettan) så står skylten efter bara 100 meter, mot järnvägen västerut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *