Nyheter

Folknykterhetens dag i Vaggeryd firades som Bäckalyckedagen

Nyheter På ett sätt som var vanligt förr, med ett framträdande på nykterhetstema. Frågan är dock om det någon gång skett på ett så självutlämnande och skoningslöst sätt mot talaren själv, av en Vaggerydsbo, som den här gången.

Lennart Karlsson hade utåt sett levt ett i stora stycken framgångsrikt liv. Professionellt var han arbetsledare inom metallindustrin, bildade familj och byggde villa på Södra Park i Vaggeryd. Han var därtill framgångsrik idrottsman krönt med en karriär som bandy- och fotbollsdomare som nådde kulmen när han fick döma den svenska elitserien i bandy.

Sitt fall från denna upphöjda position blottlade han inför en publik på 60 personer på Bäckalyckan. Han beskrev hur den mörka baksidan i form av ett svårt alkoholmissbruk, som ledde till alkoholism och total utslagning, tog överhanden och berövade honom allt.

Detta lyckades Lennart ändå på något sätt ändå hjälpligt maskera för omgivningen om än inte för sina närmaste. För 20 år sedan gick det dock inte längre och han hade sannolikt inte uppnått sin 60-årsdag om inte en granne ingripit när Lennart befann sig på tröskeln till döden och indirekt såg till att han fick effektiv vård.

Det som hänt sedan den dagen på tidigt 00-tal. när allt rimligen borde borde varit över, är berättelsen om hur Lennart reste sig ur den totala misären, återvände till livet och till med grundade ett politiskt parti som inför höstens kommunval är en maktfaktor att räkna med inom kommunpolitiken.

Politik var dock det minsta hans berättelse på Bäckalyckan handlade om. Nej, den beskrev på ett starkt och gripande sätt om hur en i dag 78-årig mans liv vreds in på rätt kurs och  på rätt köl. Det är sannerligen gott nog för en Bäckalycke-dag!

På grund av regnet tvangs arrangörerna IOGT/NTO flytta inomhus med föredraget där publiken andäktigt lyssnade till talet. Foto: Kåre Boberg.

Taggar

Dela


1 reaktion på Folknykterhetens dag i Vaggeryd firades som Bäckalyckedagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *