Nyheter

För vem finns banken?

För vem finns banken?

Nyheter PRO gjorde i dag ett uttalande om bankfrågan för Skillingaryd.

Det lyder så här:

Bankerna påstår, att banker läggs ner på grund av att kunderna sköter sina bankärenden över nätet. PRO tar sitt ansvar, vi utbildar våra medlemmar i datahantering. Men tar banken sitt ansvar för sina kunder, för alla dem som inte klarar näthanteringen?

Vi har ett lagligt betalningsmedel i vårt land och inte ens Riksbanken anser att vi kan bortse från att inte alla kan eller vill använda sig av digitala betallösningar.

Finns det ett värde i att kunna prata med bankpersonal, diskutera investeringar, lån, räntor och sparande?

Vad säger företag och handel i Vår lilla stad? Hur mycket får ni betala för det kontantlösa samhället?

Nej, vi 5 500 invånare i Skillingaryd, Tofteryd, Åker och Hagshult ses inte som lönsamma för Nordea och Swedbank. Dessa banker styrs av samma mål – ökad vinst! Trots statliga subventioner vid svåra tider finns ingen solidaritet med de små samhällen som inte genererar tillräckligt med överskott.

Vi utgår ifrån att våra valda företrädare kraftigt protesterar mot bankernas nonchalans, vänder sig till sina partikamrater med inflytande i maktens korridorer och ställer upp för de medborgare de är satta att företräda.

Uttalande antaget vid PRO:s 60-årsfirande i Skillingaryd den 19 maj 2016

Fakta;
Det var Peter Sjödell född 1822 i Sjöbo som tog initiativet till skapandet utav Tofteryd Sparbank på sockenstämman den 16 december 1876 vilket strax därefter kom att godkännas utav landshövdingeämbetet den 7 januari 1877.

Peter Sjödell blev själv sekreterare och räkenskapsförare för banken. En viss tid var han också ordförande och bankens kassör innan han efter 14 år efterträddes utav kronlänsman A. Lindqvist på Sjöaryd.

Tofteryd Sparbank blev sedermera Skillingaryds sparbank och 1996 kom den att ingå i Finnvedens Sparbank som i sin tur kom att ingå i Swedbank. År 2015 uppför Gärahov Bygg AB ett höghus i centrala Vaggeryd som inrymmer påkostade banklokaler i gatuplan efter Swedbank önskemål. Samma byggfirma äger idag också fastigheten där Swedbank i Skillingaryd idag inryms.

Den 16 maj 2016 meddelar Swedbank i brev sina besökskunder att man lägger ned bankkontoret i Skillingaryd den 1 juli 2016. Tidigare i år har även Nordea meddelat att man lägger ned 1 juli 2016

Härefter finns inget lokalt bankkontor kvar i Skillingaryd.

Vaggeryds kommun lämnade för sin del Swedbank för några år sedan på grund av ett nytt avtal med Handelsbanken.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *