Nyheter

Föräldrar väljer bort förskolan på landsbygden

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste möte diskuterades elev- och barnomsorgsrapporten. I relation till antalet inskrivna barn inom förskolan och bostadsort ses det att landsbygdsförskolorna väljs bort

I Åkers förskola går bara 32 procent av barnen som bor inom upptagningsområdet. Arkivbild

Förskolan i stort ser bra ut men när tjänstemän och politikerna summerar föräldrarnas val ser man att det är 107 procent inskrivna barn i förskolan i Skillingaryd, alltså fler inskrivna barn jämfört med vad som är födda på orten.

– Så ser det inte riktigt ut i Vaggeryd, det sjunker i Klevshult och Åker ligger väldigt lågt. Troligtvis åker föräldrarna till Skillingaryd och lämnar sina barn på vägen till sin arbetsplats. Vi gav förvaltningen ett uppdrag att undersöka detta. Det blir väldigt trångt i Skillingaryd, det går inte att ta emot exempelvis 20 extra barn. Vi måste ha rätt planeringsförutsättningar. Om man gjort ett val kring förskolan kanske man gör samma med skolvalet? Vi ser att både Klevshult, Bondstorp och Åker ligger betydligt lägre än vad det borde ha gjort. Som det är nu så får barnen som tillhör Åker skolskjuts, men föräldrarna fortsätter att köra sin barn till exempelvis Skillingaryd. De som bor i Bondstorp och kanske pendlar in till Jönköping så antar vi att man inte väljer att köra barnen till förskolan som ligger åt annat håll än vad arbetsplatsen gör, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I Vaggeryd ses det att antalet inskrivna barn i relation till var barnen är skrivna är 97 procent och i Skillingaryd är siffran 107 procent. I Hok är det 86 procent av barnen som är skrivna på samma ort som förskolan finns. I Svenarum är siffran 81 procent, Klevshult 76 procent, Åker 32 procent, Bondstorp 73 procent, Byarum 94 procent och Tofteryd 90 procent.

Taggar

9 reaktioner på Föräldrar väljer bort förskolan på landsbygden

Med tanke på att det inte finns någon personal med pedagogisk utbildning varken på förskola/fritids i Åker i nuläget, så är det nog inte bara arbetsorten som avgör valet av ort för föräldrarna. Känns lite nedläggningshotat därute.

Hur mycket stimulans får barnen i Åker.?
Knappt någon skolgård och skolan är för liten även om den hade varit full

Kan det bero på att politikerna ständigt hotar med att skolan i Åker ska läggas ner, då skulle jag nog välja annan ort, så barnen slipper flytta/byta miljö och kompisar i onödan. Vad gör Vaggeryds kommun för att vi ska välja landsbygdsskolan? Ge oss en bra anledning. Satsa, specialkompetens? Något utöver det vanliga. Kom igen, är kommunen verkligen överraskad. Är det inte detta ni vill? Lägga ner skolan? Vad hade ni tänkt sätta eleverna? Satsa eller lägg ner. Bestäm er!

I vissa fall som Bondstorp är det väl tur att så är fallet. Där är väl förskolan full med barn så de knappt får plats på befintlig yta. Sedan är det ju alltid trevligt om barnen går på förskolan på den ort de är skrivna.

Uppkopplingen i Åker är väldigt mycket sämre än i kommunens andra verksamheter och mycket av skolans undervisning är digitalt. Allt prat om likvärdighet är inte praktiskt möjligt. Sedan får personal och elever på landsorten sämre tillgång till personal som, kurator, skolsköterska, vaktmästare och skolbibliotek.

Vill ni att vi som föräldrar ska sätta våra barn i Åker så får ni även rusta upp skolan. Se till att locka dit personal med kompetens och utbildning och rusta upp den där fruktansvärt tråkiga utegården som inte stimulerar någon. Det har inte heller blivit ett svårare val när ni har slagit ihop Klevshult och Åker. Hur tänkte ni där? Rusta upp och satsa på landsbygden verkar inte vara något denna Kommun satsar på iallafall?! Och sedan sitta och vara förvånade över slutresultat att det blir för trångt i Skillingaryd och Ekar tomt i Åker. Skrattretande är vad det är!

Det finns inte möjlighet att kurator, skolsköterska och vaktmästare ska finnas på heltid på mindre enheter då det utgår från antalet elever. Dock finns alltid dessa yrken på deltid, till exempel att kurator finns plats någon förmiddag i veckan. Kan också säga att alla förskolor och skolor i Vaggeryd delar just nu på 3-4 vaktmästare som har heltidstjänster.

Det är för lite personal för att det ska kunna ge bra kvalitativt arbete. Det är de små skolorna som får minst. I Åker finns det en lärare och en personal på fritids. Samt en lärare som åker dit några timmar i veckan. Vad händer om någon blir sjuk?

Är nöjd med Åkers förskola, skola och fritidshem, men det är väldigt trist när ingen våga satsa. Varken politiker, förvaltning eller föräldrar, som i stället väljer bort Åker. Finns väl ingen skola som har en sådan fantastisk utemöjlighet med skogen ända in till skolgården. Gott om plats både inne och ute och går att utveckla mycket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *