Nyheter

Föräldraupproret lämnade in namninsamling

Nyheter På söndagen lämnades listan med 339 namn från föräldraupproret till kommunalrådet Gert Jonsson (M) vid Götafors skola

Olle Karlhager lämnade namninsamling till Gert Jonsson.

Tobias Karlhager med sonen Olle

Tobias Karlhager och sonen Olle lämnade listan till Gert Jonsson.
Olle, som går i ettan, trivs bra i sin skola men säger att han önskade att det fanns tvåor också.

– Nu får du ta tag i det här, säger Tobias till kommunalrådet.

– Jag ska göra vad jag kan svarar Gert Jonsson (M), kommunalråd.

Vi som föräldrar vill att situationen ska lösas. Det är ju ett väldigt stort upptagningsområde och många nyinflyttade. Verksamheten är fantastisk men lokalerna är under all kritik. Skolan är alldeles för liten med tanke på alla som bor här, säger Tobias Karlhager.

– Riv och bygg en ny skola, det är vad vi vill. Det här skulle ha hänt nyss, det är dags att ni styr upp det här nu. Antingen här eller här i närheten på en annan tomt. Det här upptagningsområdet måste ha en ny skola.

– Vi vill inte att det ska släppas fler tomter innan det är löst med skolan. Lägg ner tanken om fler bostadsområden. Allt annat måste vara på plats innan man planerar för nya bostäder. Fixa till det här innan ni fokuserar på annat, fortsätter Tobias.

– Det måste bli ett politiskt beslut i någon riktning så det inte blir ett vakuum i ett år till, säger Jörgen Johansson (C). Någonting måste ju hända. Vi kan inte hålla på att vela i ett år till innan vi tar ett beslut.

– Ska vi göra någonting här framöver, och det måste vi och det är vi överens om, då måste det vara så stor enlighet i politiken som möjligt för egentligen är ju pengarna förbrukade för denna mandatperioden i och med att vi byggde Sörgårdsskolan, det var ju 60 miljoner där och då är pengarna slut. Då får vi ta ett grepp i nästa mandatperiod, säger Gert Jonsson.

Han fortsätter:
– Det gäller att man är väldigt överens annars fungerar det inte. Vi måste hitta den bästa lösningen som vi kan komma överens om. Detta jobbar vi med men vi måste hitta en lösning och då gäller det att vi är politiskt överens. Vi följer barn- och utbildningsnämndens prioriteringar men vi ligger efter, vi har inte hunnit med.

Taggar

Dela


18 reaktioner på Föräldraupproret lämnade in namninsamling

Största delen av dessa lokalproblem när det gäller
skolan beror på bristande underhåll, men även på skötsel typ rensa hängrännor. Hade man bara haft en fungerande skötsel så vore det förmodligen inga
akuta problem, varken på Fenix 1,Hjortsjöskolan eller Götafors skola. Servicenivån när det uppstår problem i en lokal är på tok för låg. Stannar värme, ventilation eller uppstår ett läckage måste det åtgärdas omgående går inte att vänta dagar eller veckor.

Ta tag i underhållet omgående borde inte vara svårt eftersom alla är överens om detta. Ändå händer inget.

Förstår mig nog inte på politik, för när man är överens händer det ändå inget.

Då kan man ju förstå varför det tar tid med skolbyggnationen i Vaggeryd, där man inte är överens.

Vill inte att Vaggeryd ska bestå av bara paviljonger till skola, måste satsa hållbart på byggnader som kan användas över lång tid.

Från första början tyckte jag att man skulle bygga en helt ny skola på ett annat närliggande område
närmare västra strand och sälja nuvarande skola till någon privat aktör. Slipper rivning med mera och kan hitta en bättre tomt för framtiden. Detta tycker jag fortfarande. Problemet nu är att beroende på politiskt dravel har tiden runnit ut, så nu är jag flexibel, bara vi kan komma till ett beslut så det blir verkstad.

Att hitta en lösning för skolan i Vaggeryd är för mig ett måste. Samtidigt vill jag har långsiktiga hållbara byggnationer, både av miljösjäl och ekonomi.

Vi får heller inte glömma behoven i Hok och Byarum, måste ju ta ansvar för helheten.

Har ingen lösning på hur man ska hitta en lösning som ger en politisk enighet. Måste öka viljan till
att kompromissa. Hur vi än gör kommer inte alla att bli nöjda, men man måste våga för att vinna.

Just nu finns det bara förlorare, framför allt barn och föräldrar i Vaggeryd.

Anser att det är kommunalråd, tillsammans med femklövern som måste ta ledningen och taktpinnen i frågan. Men givetvis har oppositionen också ett ansvar.

Bromsklossarna sitter högt upp, att vi politiker lite längre ner gnäller, skriker, sprattlar hjälper inte så mycket.

Oj! Nu kanske jag är för rak.

Under åren mina barn gått på Götafors så hände det att hinkar stod i kapprummen för att samla upp vatten från taket. Tror inte man behöver vara hantverkare för att förstå att vatten som rinner från innertak inte gör gott på vinden ovanför. Barnen behövde också ibland när det var riktigt kallt ha på sig ytterkläder inomhus alternativt att den tappra personalen hade framme byggfläktar för att få upp värmen. Tackade gudarna när sista barnet lämnade Götafors. Man kan undra om de bestämmande politikerna i kommunen har sina barn eller barnbarn på Götafors…då hade det kanske lagts in en extra växel.

Jag har på flertalet ställen frågat om det är sant att det är mögel på Götafors skola?
Om så är fallet borde detta ärende prioriteras framför en hel del annat.
Om man inte tycker arbetsmiljö/miljö är så viktigt kanske man kan vara verksam i de lokalerna själv.
Dessutom är dessa problem med undermåliga lokaler inget som uppstår på en vecka.
Det måste väl ändå finnas en underhållsplan i vår kommun.

Det är så synd att det blir politik av den här frågan. Det hjälper ju oss knappast framåt, tvärtom.
Vi är en liten kommun som växer väldigt fort med allt vad det innebär.
Tycker ” Bosse ” har en nykter syn på det hela.
Vi är där vi är och vi har de medel och möjligheter vi har.
Det är ju inte val i år, så alla har vi råd att enbart jobba för kommunens bästa, om vi vill. 🙂
Ken Frick ( L )

Tack till Tobias och de andra som tog initiativ till namnunderskriftsinsamlingen. Skicket på Götafors skola måste ju vara känt hos politikerna (kyla, regnar in och mögel i taket) då det är vida känt i Vaggeryd. Detta är barnens dagliga miljö. Det är inte frågan om en supermodern högklassig skola utan enbart en icke skadande miljö för barn och personal utan risk att bli sjuka.

Att blanda in bevaring av skolor låter snarare som en vägran till att utveckla till det bättre, fel inställning om man inte vill utveckla en medeltidskommun ur min synpunkt.

Om forskningen säger att segregationen kommer att öka bör samma logik användas åt andra hållet, vilket då bör bli: ”Inga nya skolor kan byggas för då blir det orättvist, alla måste byggas samtidigt.”
Totalt verklighetsfrånvänt och inte ens möjligt. Problemet med forskningen är att den ofta inte går applicera i verkligheten, alltså den tar inte hänsyn till verkligheten.

Frågan bör väl snarare handla om varför det finns behov av ny skola?

Behövs det en ny skola på grund av underliggande skäl så borde kritiken riktas dit. Finns det behov så bör det byggas.
Vem som helst borde kunna förstå att en kommun som går med minus årligen och tar del av utjämningssystemet inte kan bygga allt på en och samma gång.
Någon form av nykter syn borde finnas.
Vaggeryds kommuns budget 2021:
– 653 miljoner i skatteintäkter.
– 874 miljoner i utgifter.

Utgiftssidan topplista:
1. Barn- och utbildningsnämnd – 422 miljoner
2. Socialnämnd – 265 miljoner
3. Kommunstyrelse – 62 miljoner
4. Tekniska nämnden – 34 miljoner
5. Kultur- och fritidsnämnd – 31 miljoner

Skyll inte på oss! För det första så har det funnits pengar i budget för såväl en skola i Hok som Götafors skola. Inget av detta finns kvar och jag tror att de flesta kommuninvånarna kopplar samman detta med era överskridanden i olika investeringsprojekt? Om det inte beror på detta så undrar jag varför ni tagit bort pengarna för denna investering. Utgår från att det är därför ni inte byggt Götafors skola. Men finns det ett annat skäl så får du gärna berätta för kommuninvånarna vad det beror på? Bygg Götafors skola i stället. Vad hindrar er?

Fel är inte att Sörgårdsskolan ska kosta 60 miljoner.Fel är att femklövern har överskridit investeringsbudget med många miljoner. Därför kan vi inte bygga Götafors skola denna mandat period

Ja, du har helt rätt. Dessa budgetöverskridande är inte okej. Vi från C har kämpat för att få stopp på detta under hela mandatperioden, men inte har vi fått så mycket medhåll från någon. inte S heller.
Oppositionsrådet har enligt reglemente en uppsiktskyldighet och full insyn. Dessutom har S vice ordförande i tekniska, med full insyn. Kan inte se att S har lagt några förslag eller haft frågeställningar i tekniska.

Ja. Femklövern har ett stort ansvar, men det finns ju fler som delar ansvaret.

Riv inte! Renovera. Inga modulhus kan mäta sig med riktigt byggda hus. Tänk långsiktigt. En ny skola ska hålla 100 år till, precis som Götafors. Gör den inte det är det idiotiskt att riva.

Götagors skola skulle rivits innan förra renoveringen! Tyvärr har kommunens oppositionsparti motsatt sig detta över lång tid. Självklart vill man nå full enighet i skolfrågor men att bevara alla byggnader är inte möjligt helt enkelt. Götafors skola som exempel blir inte större. Riv och bygg en ny modern skola, sluta lappa och laga. En stor central skola skulle vara förödande. Vill inte (S) vara med på tåget så kör över dem helt enkelt för deras förslag funkade inte heller på grund av platsbrist och placering.

Småskaligheten och närheten skulle försvinna bland annat. Har själv gått i båda sorterna på 70-talet förvisso, men upplevde inget positivt med en storskola.

Måste kommentera den stora risk Vaggeryds kommun tar med en ökad segregationen om man bygger en sprillans ny skola med alla finesser (plus att alla duktiga lärare dras till fina skolor) till barn som har föräldrar som har råd att bygga nytt, medan resterande elever i kommunen ska gå i fallfärdiga skolbyggnader. Stor del av skolforskning visar att segregationen har en stor påverkan på elevernas resultat och välmående.

Byggs en ny skola måste resterande skolor renoveras till samma nivå. Det bästa är dock att bygga en ny stor fin skola som kan ta emot många elever från kommunens alla hörn. Då skulle Vaggeryds kommun ligga i framkant.

Vad grundar du ditt resonemang på om man bygger en ny skola på samma ställe som Götafors skola ligger i dag?
Ska tillväxt som kommunens demokratiskt valda politiker beslutat innebära att man barn i ett sådant upptagningsområde ”straffas”?

Sedan att kommunen släpar med underhåll på flera håll är en annan fråga. Men det ska inte barn och pedagoger behöva lida för genom försämrad arbetsmiljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *