Nyheter

Förbereder för festlig jul i Nåthult

Nyheter Veronika Frohm och Jonas Toftgård öppnar i november upp ladan i Nåthult för show och julmat

Jonas och Veronika laddar upp för show i ladan

För nio år sedan tog Jonas Toftgård över POs lada hemma i Nåthult utanför Skillingaryd och våren 2017 började storsatsning. Nu har övervåningen fått en rejäl utbyggnad, nytt kök, ny inredning och mysigare interiör.

– Vi har byggt ut scenen och själva festlokalen är nu 50 kvadratmeter större än tidigare. Ytterväggen har flyttas åt söder med ett större loft för musikerna under revyn. Scenen är nu mer flexibel med backstage på båda sidor och trappor ner till logerna. Det är en stor investering för oss, börjar Jonas Toftgård berätta.

– Köket är nytt på ovanvåningen, tak och väggar är isolerat för att kunna arrangera året-runt-verksamhet. Vi har gjort tre nya nödutgångar och allt trämaterial är brandskyddslackat. Det betyder att färgen blir som ett brandskydd och är ett krav för att vi ska få ha event här, säger Jonas.

– Vi var överens om att ha trä överallt. Färgsättningen blev utifrån att vi ville ha mysig och murrig känsla. Allt är nytt men det ser gammalt ut. Vi har satsat väldigt mycket på ljud och ljus för att möta allas förväntningar. Det passar vid en brakshow på julbordet eller solosången på bröllopsfesten, säger Veronika.

En storbildsprojektor är installerad för att kunna ha erbjuda konferensmöjlighet, där man kan erbjuda mat på nedervåningen. 150 personer får plats att sitta när loftet är dukat också.

– Tidigare hade vi 3 – 4 bröllop i snitt per år och anledningen till bygget här uppe på övervåningen är att vi tyckte det var för lågt i tak där nere. Vi gick upp här och vi tänkte ”Här satsar vi”, säger Jonas och berättar vidare att tio bröllopsfester har arrangerats i år och lika många är bokade inför nästa år och då är augusti månad redan abonnerat för kommande revy.

Marknadsföringen sker mestadels via Instagram där många bröllopsbokningar kommit till utifrån att ha sett festliga bilder från tidigare tillfälle.

– Inför ett bröllop träffar vi brudparet och lägger upp kvällen med alla önskemål gällande festen, dukning, mat och dryck med mera. Vi kan förmedla kontakter med band eller dj om det behövs. Vi har Tallnäs som huvudleverantör men även Anders bor vid nere vid sjön som har Haga i Hillerstorp och Spis i Vaggeryd samarbetar vi också med. De tre leverantörerna passar oss då de har det där lilla extra som vi vill erbjuda kunden, menar Jonas och Veronika.

Förra året var det premiär för julbord och det blev över förväntan för paret. Nytt för i år är att Stiftsgården Tallnäs levererar julmaten, där nötfärsen kommer från Linneryds Södergård och korven från Vaggeryd. Förutom god julmat, lovas show med ”Lyckofigur” från Jönköping som varit Ladan trogen till och från i 15 år.

– Vi hade först tänkt sex ordinarie julbordskvällar med början sista helgen i november samtidigt som vi har möjlighet att boka in företag om de vill ha ”en egen kväll” och det fungerar fint om man är över 80 personer eller fler. På våra julbordskvällar snittar vi runt 130 gäster. Då vi vill ha en del av lokalen för dans framåt kvällen, så dukas det för 100 personer på övervåningen och 30 personer på loftet, vilket också är väldigt mysigt att sitta vid med bra utsikt, menar Jonas.

Ladugårdens loft har blivit fin festvåning

– Vi har fullständiga rättigheter och vi har ett bredare utbud än tidigare på ovanvåningen, där vi har fler alternativa sorter samt många alkoholfria alternativ som är väldigt populära. Till vår hjälp har vi ett antal personer som jobbar extra här. Linda Isaksson från Hok har jobbat hos oss i många år, det blir hennes tolfte julbord i år. Det känns bra att personer som har det i sig, att på ett professionellt sätt hantera både mat och gäster, jobbar hos oss och av någon anledning har hon varit oss trogna så här länge, vilket är väldigt roligt. Vi har också ett flertal ungdomar från bygden som jobbar extra hos oss. Vid julbordet är vi närmare ett tiotal som jobbar i ladan, berättar Jonas och Veronika.

– När all planering och förberedelser är klara och festligheterna igång så trivs jag bäst i disken, där är det full fart en festkväll, det gäller att det är tempo när hundratals tallrikar och ännu fler glas ska diskas, säger Veronika.

– Jag kör ljud och ljus och kanske hoppar in i och hjälper till i baren, avrundar Jonas.

”Vid sidan om” sina projekt på gården där förberedelserna inför julborden är fullt igång jobbar Veronika på Kvantum i Värnamo och Jonas pluggar på heltid.

600 personer har redan bokat julbordsplats, men paret menar att det finns platser kvar, men inte så många… Hur är det med julmaten i Nåthult när det väl blir julafton, undrar vi såklart.

– Jag äter köttbullar, prinskorv och Janssons varje kväll när vi har julbord med show men jag njuter mer av det på julafton då vi firar jul här hemma med syskon och syskonbarn, avslutar Jonas.

Så här kan det se ut vid julbordet. Foto; Jonas Toftgård

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *