Nyheter

Förbjud rökning i trygghetsboende

Nyheter Undersköterskorna vill inte utsätta sig för passiv rökning. Läs insändaren här

Som anställda i Vaggeryds kommun har vi påpekat detta många gånger till våra chefer. Åtgärderna som gjorts är att sätta in en luftrenare som tyvärr inte tar bort lukten, askan och smutsen. Chefens kommentar är också, det är deras hem och de får göra vad de vill där. Bränna sönder golv, det sätter sig i väggarna, mycket stor brandrisk då alla rökare inte kan hantera det till 100 procent, utsätter oss personal för passiv rökning, tycker ni det är okej? 

Många fastighetsägare i kommunen och grannkommuner förbjuder rökning inomhus när man hyr lägenhet.

Vår önskan är att förbjuda detta även hos oss. När vi jobbar hos en som röker utsätts vi för passiv rökning, vilket även är en hälsofara för oss, var rädd om personalen!  

Undersköterskor
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


8 reaktioner på Förbjud rökning i trygghetsboende

Att inte röka på ett trygghetsboende borde bara lika självklart som det är att inte röka i vanlig lägenhet, och det finns flera aspekter som brandsäkerhet, sanitetskostnader som tredje part får betala, liksom hälsofråga och trivsel för arbetstagaren. Måste man röka är det bara att gå ut. Svårare än så är det inte, är ju på det viset på arbetsplatser. Gick ju att ta bort rökning på 90-talet från restauranger och krogar

Har i 35 år arbetat i hemmen hos bland andra personer med psykisk ohälsa. Bäst är ju om det går att motivera till rökning utomhus, men det är inte alltid lätt. Och som sagt de bestämmer själv över sina liv och boende. Jag fick ofta till en överenskommelse att man inte röker under tiden jag var där, vilket respekterades. Vi har valt att arbeta med människor i deras hem och där är vi gäster, sedan kan miljön vara under all kritik av olika skäl.Det kan gälla avföring från hund och katt till exempel. Ska vi förbjuda djur hos vårdtagare? Men dessa personer har fortfarande rätt till vår hjälp och stöd. Hur många av 20 vårdtagare är i dag rökare? Det har stadigt minskat under mina år i vården. Står hellre ut med en och annan nikotinist och gläds åt att kunna hjälpa och stötta!

Fast om ”vanliga” hyreslägenheter har förbud och man får gå ut och röka tycker jag inte det skulle vara så svårt här heller. Kom gärna förbi och kolla hur lägenheterna blir av all rökning, konstigt att inte fastighetsägaren tycker det är en ekonomisk fråga. Man kan inte skydda sig helt och hållet från röken, det sätter ju sig överallt, äckligt. Vi kan tyvärr inte vägra våra boende hjälp, men tycker det är en självklarhet att vi ska hänvisa till rökning utomhus.

Få människor röker inne och de som gör det har rätt till självbestämmande. Som personal kan man använda skyddsutrustning för att slippa utsättas för röken.

Förstår situation, men måste ha medkänsla för personalen 🫠 skulle inte vilja vara i deras situation jag har själv rökt i många år. Hjärtinfarkt och proppar i lungorna fick mig att vakna.

Hej!
Jag håller med chefen. Man ska kunna få göra det man vill i sitt eget boende. Tror mig, alla rökare är väl medvetna om risken. Om det är personal som har ont av röklukten. Så kan väl denna få möjligheten att inte behöva ta hand om just den personen. Tror inte en person som har hemhjälp alltid har möjlighet att röka utomhus, med tanke på hur dålig man måste vara för att få den hjälpen. Men vad vet jag… bara en tanke. Det måste väl endå vara varje enskild persons beslut i sitt egna hem. Snart kan vi inte göra något utan att någon annan lägger sig i….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *