Nyheter

Förbjuds hålla tvätthallen öppen

Nyheter En fyra år lång process tog i går slut vid miljö- och byggnämndens sammanträde. Ägaren förbjuds att använda tvätthallen tills åtgärderna är tillrättade. Annars väntar vite på 200 000 kronor 

Arkivfoto

Miljö- och byggförvaltningens tillsyn av tvätthallen i Vaggeryd påbörjades under 2016. Vid inspektion i december månad konstaterades följande att anläggningen har en gammal slam- och oljeavskiljare och uppgifter om dimensionering saknas. Krav ställdes från förvaltningen att punkterna skulle vara genomförda 28 februari 2017. Ett år efter beslutade miljö- och byggnämnden att ägaren till tvätthallen skulle installera reningsteknik till fordonstvätt och installera ytterligare rening efter slam- och oljeavskiljning senast den 31 december 2019 samt att komma in med en tidsplan till nämnden senast den 31 augusti 2018 med förslag om vilken typ av oljeavskiljare, dimensioneringsberäkning, ytterligare rening, var spillvattnet ska ledas efter oljeavskiljaren samt datum för genomförande.

Ägaren till tvätthallen överklagade till Länsstyrelsen i april 2018 som i sin tur, beslutet daterat 21 maj 2019, beslutade att ändra tidsplanen, som skulle in till nämnden, framflyttades till 31 augusti 2019 och att reningsteknik, ytterligare rening efter slam- och oljeavskiljning senast ska ha utförts, flyttades fram till 31 maj 2020.

Miljö- och byggförvaltningen anser att med anledning av att bolaget konstaterats släppa ut, ej tillräckligt renat tvättvatten, i recipient under mer än fem år utan att vidtaga några försiktighetsåtgärder trots flera påpekade och föreläggande från förvaltning och nämnd finns det fog för att förbjuda vidare utsläpp. Det var precis vad miljö- och byggnämnden gjorde igår.

– Det här är ett gammalt ärende som varit och vänt hos Länsstyrelsen. Vi har haft det på vårt bord sedan 2016. Absolut sista datum var sista maj, men inget är åtgärdat, säger Peter Sjöberg (M) ordförande i miljö- och byggnämnden.

– Det handlar om oljeavskiljare och reningsverk, idag finns det en gammal oljeavskiljare där man inte kan mäta vattnets blyhalter med mera. Nu blir det ett förbud att använda tvätthallen, menar Thomas Andersson tf förvaltningschef.

– Paragrafen justerades omgående här hos oss, så den gäller från och med nu. Han måste åtgärda miljökraven innan han öppnar igen. Ägaren riskerar vite på 200 000 kronor om anläggningen används innan åtgärderna är gjorda och godkända, avrundar Peter Sjöberg (M).

Miljö- och byggnämnden gör den bedömningen att bolagets egenkontroll inte fungerar helt tillfredställande och att man borde haft kontroll över sin verksamhet och kunna styrt den med god planering och förebyggande åtgärder för att på så sätt minimera eller undvika en negativ påverkan på i detta fall miljön.

Vi har tidigare berättat om ärendet, finns att läsa här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *