Nyheter

Fördröjning ledde till bestående nervskada

Nyheter När en patient fick en sårskada i handen blev en nerv skadad. Eftersom det dröjde innan skadan upptäcktes är det osäkert om den är möjlig att åtgärda fullständigt. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

När en patient fick en sårskada i handen blev en nerv skadad. Eftersom det dröjde innan skadan upptäcktes är det osäkert om den är möjlig att åtgärda fullständigt. Region Jönköpings län anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för prövning enligt lex Maria. Arkivbild.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En patient sökte vård på vårdcentral sedan hen ådragit sig en sårskada i handen. Där syddes sårskadan ihop, men efteråt fick patienten problem med bortfall av känsel och kraft i handen. Patienten hade flera kontakter med vårdcentralen efter händelsen. Två månader efter skadan konstaterades att en nerv skadats och att en metallbit fanns kvar i handen, under sårskadan. Metallbiten togs bort genom operation, men då det dröjde innan nervskadan upptäcktes är det osäkert om den är möjlig att åtgärda fullständigt.

Orsakerna bakom fördröjningen bedöms vara flera. En bidragande orsak bedöms vara språkförbistringar, då vårdpersonalen ansåg att det inte behövdes någon tolk. En annan bidragande orsak bedöms vara att sårskadan och handen inte har undersökts i tillräcklig omfattning vid patientens kontakter med vården.

Händelsen har medfört att patienten har fått en funktionsnedsättning i form av en känselnedsättning. Om nervskadan uppmärksammats tidigare hade det, genom en kirurgisk åtgärd, varit möjligt att patienten idag haft en normal funktion i handen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *