Nyheter

Förening tipsar om minska matsvinnet

Nyheter Naturskyddsföreningen har haft en studiecirkel i ”Hållbar mat” under vintern. En av de saker vi fokuserat på är matsvinn. Här i Vaggeryds kommun kommer 21 procent av våra koldioxidutsläpp från livsmedel…

Förutom miljöskäl finns det andra bra argument för att slänga mindre mat, inte minst ekonomiska. Man blir förvånad över hur mycket det faktiskt påverkar matkostnaden. 

Cirkelledaren Marianne Frick berättar:
– Här kommer några tips som alla kan använda: Sänk temperaturen i kylskåpet till 4 grader – många livsmedel håller sig mycket längre då, enligt Livsmedelsverket upp till en vecka längre. 

– Frys in bröd direkt från affären, och ta bara fram så mycket som ni använder. Då slipper du slänga torrt bröd. Oöppnade förpackningar av yoghurt, filmjölk, creme fraiche och gräddfil håller sig långt efter bäst före datum. Riv ostkanter och frys in efterhand. Det kan bli en hel del riven ost ganska snabbt.

– Använd fantasin och laga nåt nytt av det du har till hands. Internet är fullt av tips. Tillagningstiden blir inte så lång om du använder det som blivit över de senaste dagarna. Resultatet kan bli en buffé.

Källa: Naturskyddsföreningen Vaggeryds kommun.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Förening tipsar om minska matsvinnet

Jo siffrorna gäller Vaggeryds kommun. I artikeln i DN kunde man filtrera fram alla kommuner.

En kommentar. Siffrorna kommer inte från Vaggeryds kommun, vilket man kanske får intryck av.

Pelle Philip

Bra tips, även om mycket är självklarheter.

Kan inte låta bli att fundera över var de 21 procent koldioxid kommer ifrån. Ganska vanligt att man använder sig av siffror utan att ange dess källa eller hur det räknats fram. Trovärdigheten blir lika med noll.

Siffrorna kommer från Stockholm Environment Institutes analysverktyg, hämtat från en artikel i DN 15/2. Jag skrev det, men det redigerades bort. Hur de har använt verktyget vet jag dock inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *