Nyheter

Föreslår avslag på tillitsbaserad hemtjänst

Nyheter (S) lämnade för ett år sedan in en motion angående tillitsbaserad hemtjänst. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår avslag. 

Arkivbild

I motionen som (S) har lämnat in förespråkas organisationsmodeller som sätter tilliten i centrum, eftersom (S) anser dem vara bäst både för kommunens anställda och medborgare. Med tillit växer handlingsutrymmet, arbetsglädjen och möjligheten att påverka sitt arbete, samtidigt som vårdtagare får större inflytande och blir nöjdare. (S) anser att det är möjligt att låta hemtjänstpersonalen, som arbetar närmast medborgaren, bestämma hur lång tid insatser såsom daglig omsorg, hjälp med dusch, städ och andra serviceinsatser tar i stället för att biståndshandläggaren beräknar antalet minuter per insats utifrån en schablon när de beviljar ett beslut.

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott senaste sammanträde fanns Lotta Damberg, socialchef, med och informerade.

– Det är en styrmodell som regeringen vill ska gälla för hela sektorn. Från vår sida väntar vi med att yttra oss tills ärendet hamnar i kommunfullmäktige. Administrationen minskar och hemtjänstpersonalen har kunnat påverka sin arbetstid. Man svarar att man inte har den tekniska utrustningen för den här modellen, men vi väntar med att ta ställning till det här till fullmäktige, säger Kenth Williamsson (S) som har lämnat motionen.

– Vi yrkar på avslag på motionen, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Det slutliga svaret på motionen kommer att avgöras på kommunfullmäktige.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Föreslår avslag på tillitsbaserad hemtjänst

Pandemin pågår ännu och (m) markerar redan att man inte vill förbättra äldreomsorgen. Ännu har jag och min fru inte behövt hemtjänst men när den dagen kommer får man väl flytta till annan kommun som erbjuder tillitsbaserad hemtjänst. Man betalar ju trots allt en rejäl avgift själv samtidigt som man betalat skatt sen man var 15 år. Till alla äldre kom ihåg att (m) har ordförandeskapet såväl i socialnämnden som kommunstyrelsen.

Det vore bra att personalen får utvärdera hur lång tid det behövs hos varje person, alla har olika och sen händer det saker som tar sin tid, personalen får stressa och jaga minuter. Man blir totalt trött och deprimerad, våra pensionärer ska ha sin tid och att personalen mår bra, scheman bör också ses över, de är inte mänskliga, så kallade hälsoscheman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *