Debatt

Företagarna debatterar flygskatt

Företagarna debatterar flygskatt

Debatt Frida Boklund från Företagarna debatterar.

En flygskatt slår mot näringslivet i hela Sverige

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om möjligheterna att införa en skatt på flygresor. Visst är det berömvärt att minska flygets klimatpåverkan, men priset kan bli högre än väntat och inte helt oväntat skickar regeringen återigen notan till landets företagare.

Flygresor är inte bara charterresor, det är också ett nödvändigt och effektivt transportmedel för företag i hela landet. Företag utanför storstäderna är ofta direkt beroende av flyget för att snabbt kunna möta kunder och leverantörer och knyta affärsförbindelser i en allt snabbare och allt mer globaliserad värld. Att det svenska järnvägssystemet utgör ett högst bristfälligt komplement, vet alla som själva fastnat i de regelbundet återkommande tågförseningarna etc.

Flyget är centralt för företagande och tillväxt eftersom globala marknader och värdekedjor måste vara sammankopplade. Länder och städer som gör anspråk på att delta i den globala konkurrensen måste ha effektiva flygtransportsystem med kapacitet att tjäna globala och nationella resenärer.

Liksom en hel del andra förslag från regeringen kommer en flygskatt göra det dyrare att driva företag i Sverige i förhållande till våra konkurrentländer. Återigen ska notan tas upp av landets företag genom högre skatter och avgifter.

Regeringen borde istället satsa mer på att underlätta transport och resande i hela Sverige, på alla möjliga sätt och till alla delar av världen. Ett gott exempel är de förhandlingar som rör så kallad. preclearence på Arlanda för resor till USA. Preclearance innebär att flytta passkontroll och tull till Arlanda, så att resenärer från Sverige kan gå direkt av planet och in i USA vid ankomst.

Genom att förenkla resandet mellan Sverige och USA gynnas Sverige konkurrensmässigt i Europa. Det blir betydligt smidigare att flyga till USA vilket medför bättre möjligheter för Sveriges företag att stärka banden till världens största ekonomi och vår viktigaste exportmarknad utanför EU.

Hur viktigt flyget är för vårt län märkte vi senast den gångna veckan när besökare från när och fjärran var på Elmia Underleverantörsmässan.

Så snälla regeringen, lyssna på landets företagare. Ny teknologi bidrar mer än högre skatter till att minska utsläppen. För flyget handlar det om hur flygbolag kan bidra till mindre föroreningar och utsläpp genom att flyga nya och bränsleeffektiva flygplan. En flygskatt drabbar företag och jobbskapande och det uppmuntrar inte flygbolagen till att investera i miljövänliga alternativ.

Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *