Nyheter

Förhållningsregler för hushållen om corona

Nyheter I dag införs förhållningsregler för den som bor med en covid-19-smittad person i Jönköpings län. Det betyder att alla i hushållet behöver begränsa sina kontakter under minst en vecka.

Förhållningsreglerna införs i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer som en ytterligare åtgärd för att minska smittspridningen. Covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom som lyder under smittskyddslagen. Den som delar hushåll med en person med bekräftad covid-19 betraktas som ett misstänkt fall av sjukdomen.

– Vi ser att smittspridningen ökar och därför har vi nu skyndat på införandet av förhållningsregler. Smitta mellan personer i samma hushåll är en av de vanligaste smittvägarna för covid-19 och därför kan den här åtgärden ha en bra effekt för att minska smittspridningen i samhället, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Förhållningsreglerna innebär att vuxna och gymnasieungdomar som bor tillsammans med en bekräftat smittad person ska stanna hemma från arbetsplats och skola under en vecka. För den som inte kan arbeta hemifrån skrivs läkarintyg och personen ansöker om smittbärarpenning hos Försäkringskassan.

Yngre barn ska vara i skola eller förskola, men ska i övrigt begränsa sina kontakter och till exempel avstå från fritidsaktiviteter.

Före återgång till arbete eller skola bör prov för covid-19 tas. Provet tas efter 5–7 dagar, vardagar. Det görs via vårdcentralerna som vanligt.

• En bra plats för att få central information är https://www.krisinformation.se/

Arkivbild

Taggar

Dela


3 reaktioner på Förhållningsregler för hushållen om corona

Väldigt konstiga regler. Barn som är yngre än 16 år ska gå till skola och förskola men inte till andra aktiviteter. Snacka om att riskera hälsan på lärare i grundskolan och förskolepersonal! Hur kommer det att gå om skolor och förskolor måste stänga igen helt på grund av att inte föräldrar och samhället tar sitt ansvar? Gör om och gör rätt! Alla i hushållet ska vara hemma oavsett ålder. Fortfarande finns det inga belägg för vem som smittar och hur mycket som smittas! Stackars alla lärare!

Finns inga belägg? Hittar du på det själv? Folkhälosmyndigheten har full koll på var i samhället smittan sprids som mest. I våras när smittan var mångdubbelt högre än nu var smittan fortfarande låg i dessa åldrar. Till och med Norge, som stängde skolorna i våras, har medgett att det var ett för hastigt ogenomtänkt beslut att stänga. Vid ett par tillfällen var det lärare som smittat varandra och inte genom barnen. Samtidigt kan jag dock tycka som du då det handlar om en begränsad tid. En viss risk förstås alltid. Så mycket kan de inte missa i skolan den korta tiden. Då smitta är konstaterad i familjen kan det ju ändå vara lämpligt den korta tiden, kan jag tycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *