Nyheter

Förlikning i tingsrätt: Kommunen betalar 2,3 miljoner i skadestånd

Nyheter I tio år har kampen mellan Oljeshejkarna i Skillingaryd och Vaggeryds kommun pågått. I tisdags förra veckan möttes de båda i Jönköpings tingsrätt. Vaggeryds kommun betalar 2,3 miljoner kronor i skadestånd...

I november 2020 inkom anmälan om stämning till Jönköpings tingsrätt. På ena sidan stod Oljeshejkarna i Skillingaryd som haft en tioårig kamp för sin bensinstation i centrala tätorten och på den andra sidan stod Vaggeryds kommun… 

Stämningsansökan gällde skadestånd på 3 694 481 kronor jämte ränta från den 6 maj 2020. 

Oljeshejkarna är ett svenskt familjeägt företag som säljer och distribuerar petroleumprodukter och driver i dag 35 drivmedelsstationer i Småland, Blekinge och Västra Götaland. Till en början bedrev Oljeshejkarna i huvudsak bensinförsäljning som ombud för Uno-X, Nynäs och Shell. I slutet av 1990-talet utvecklade sig försäljning genom egna bensinstationer som i huvudsak förvärvades på mindre orter där de större bensinbolagen lagt ner sin verksamhet. Oljeshejkarna driver bensinstation i centrala Skillingaryd på fastigheten Skruven 8 som också ägs av Oljeshejkarna. Bensinstation har funnits på platsen sedan 1957. 

Anledningen till stämningsansökan
Sakomständigheterna som ligger till grund för skadeståndsyrkandet som inlämnades till tingsrätten grundar sig på verksamheten som bedrivs på fastigheten och kommunens beslutshantering av ärenden rörande Oljeshejkarnas verksamhet där.

Kommunen har sedan 2012 agerat på ett sätt där kommunen genom grundlösa beslut samt oacceptabelt och lagstridigt långsamma handläggningstider aktivt försökt störa Oljeshejkarnas verksamhet på den aktuella bensinstationen i Skillingaryd. Enligt stämningsansökan finns det fyra huvudsakliga delar som alla berör ärenden rörande bensinstationen i Skillingaryd i vilka kommunen agerat felaktigt eller försumligt vilket orsakat Oljeshejkarna skada. De fyra ärenden som beskrivs är hanteringstillståndet, bygglovsanktionsavgift, rivning och nybyggnad av tvättanläggning och utbyte av cistern. 

Sammanfattningsvis anges att samtliga fyra ärenden har påverkat Oljeshejkarnas verksamhet negativt. Kommunen har varit tydliga mot Oljeshejkarna att de inte vill ha verksamheten på fastigheten och att kommunens agerande inte kan anses vara förenligt med kravet på handläggningen utifrån material och formell rättssäkerhet och kommunen har brutit mot skyldigheten att handlägga ett ärende så enkelt, så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts.

Genom sitt (kommunens) agerande och underlåtenhet i samband med hanteringen av ovanstående ärende har man gjort sig skyldig till fel och försummelse vid myndighetsutövning och därmed åläggas att ersätta Oljeshejkarna för den skada som kommunen har orsakat enligt lagen om skadeståndslagen. Kommunens handlade och underlåtenhet har orsakat skada i form av direkta kostnader, såsom kostnader för ombud och sakkunnig på grund av att Oljeshejkarna har tvingats att driva upprepade onödiga processer.

Oljeshejkarna har även orsakats skada i form av försäljningsförluster och därigenom minskade intäkter samt därmed förenliga kostnader på grund av kommunens vårdslösa agerande och skadeståndskravet framställdes första gången 6 april 2020. 

Vid förhandlingen, som hölls förra veckan, beskrivs att Vaggeryds kommun har som grund för sitt bestridande av talan anfört i huvudsak följande: Kommunen har inte gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning. Kommunens handläggning har inte varit långsam eller passiv.

Kommunens företrädare har inte uttalat sig negativt eller osakligt om Oljeshejkarna till media. Uttalandena har heller inte utgjort myndighetsprövning. Oljeshejkarna har inte lidit någon skada och det föreligger inte heller något orsakssamband mellan kommunens agerande och de påstådda skadorna. Om Oljeshejkarna skulle kunna visa att de drabbats av skada bestrider kommunen att de är skyldiga att ersätta Oljeshejkarna för sådan skada.

Under alla förhållanden har Oljeshejkarna genom sitt handlade och/eller underlåtenhet varit medvållande till eventuell skada. Oljeshejkarna har inte i rätt tid ingivit kompletta ansökningshandlingar eller andra nödvändiga handlingar i de fyra ärenden vilket bland annat lett till längre handlingstider. Oljeshejkarna har därtill brustit i sin kommunikation med kommunen och det finns därför skäl att jämka eventuellt skadestånd. 

Domskälet, som beslutades om vid dagens första förhandlingsdag, blev att parterna har under tingsrättens ordförandes ledning fört förlikningshandlingar och träffat den förlikning som framgår av domslutet. Parterna har begärt att den ska stadfästas i dom. 

Planerade fem dagars förhandling blev istället några timmar under tisdagsförmiddagen där Oljeshejkarna och kommunen tillsammans med sina advokater kom överens om förlikning.

I domslutet stadfäster tingsrätten förlikning mellan parterna där Vaggeryds kommun ska betala 2 300 000 kronor till Oljeshejkarna senast den 9 april.

Vardera parter ska stå sin rättegångskostnad och genom denna förlikning är parternas samtliga mellanhavande i anledning av denna tvist slutligt reglerade. 

Taggar

Dela


Läs mer

Slutnotan för Oljeshejkförlikning väntar

23 reaktioner på Förlikning i tingsrätt: Kommunen betalar 2,3 miljoner i skadestånd

Striden började några år tidigare då jag vågade stå upp mot miljö och bygg vilket de inte var vana vid. Sedan startade ett helvete där miljö och bygg terroriserade mig när jag drev macken. Det finns ett dokument i kommunhuset som visar att det inte finns några risker med att macken. Det kostade mig 16 000 och miljö och bygg nonchalant påtalade att det var oväsentligt. Då ska man veta att det var företaget som skriver Sveriges brandskyddsregler som gjorde denna utredning. De ringde även upp och läste lagen för dåvarande chefen vilket han inte uppskattade. Tyvärr så drevs jag till konkurs på grund av kommunens agerande då jag inte hade ekonomi att driva en rättsprocess såsom Oljeshejkerna hade. Men jag får vara glad att rättvisan segrade till slut och hoppas att kommunen lärt sig något vilket är tveksamt.

Bra redogörelse Maths.
Synnerligen korrekta slutsatser om sakliga utredningar.
I vår kommun bedrivs en verksamhet som hittar på egna tolkningar och applicerar dem på de områden de finner lämpligt.

De personer som lyckats så väl med detta borde vara kvalificerade för att söka nya jobb, Man har inte gjort fel ! Några timmar senare en förlikning som kostar oss skattebetalare över 4 miljoner inklusive kostnad för advokater. Som tur är så kommer inget ansvar krävas, det är ju inget privat företag där resultat får konsekvenser.

Nja Adam, det är den senaste omgången som har dessa kostnader. Precis som vår verksamhet blivit angripna i egen och våra kunders uppdrag så har ju Oljeshejkerna, Ludde, och andra utmattats i åratal innan.

Skandal…..

Hört att även miljö och bygg lägger mycket press på små företagen utan någon anledning. Tycker att vi borde anställa en extern firma som går igenom allt miljö och bygg har orsakat små företagen utan anledning…. Granskning direkt.

Är det bara jag som tycker att det känns något obehagligt att ha en bensinmack i tätbebyggt område? Jag gissar att det finns en del miljöaspekter och säkerhetsaspekter här eller? Men många här verkar ju väldigt duktiga och kunniga:-) Jag hade helst sett att denna rörelse hade funnits långt utanför centrum.

Det måste nyanseras, Oljeshejkerna hoppas jag har ett bättre bemötande nu än historiskt.
Generellt har företag stora pålagor i detaljbestämmelser.
Det synes finnas en helt annan och bättre vilja till utveckling och förståelse på miljö- och bygg än den hemsnickrade tolkning och utövning med direkta osanningar som presteras i uppgifter till politiken på kommunledningskontoret.

Enligt ett advokatombud så är kommunledningskontorets advokatnota för företagsfientlig verksamhet två miljoner kronor, oräknat en mängd tillspillogiven, ”gratis”, tjänstemannatid.

Intressanta frågor angående totala kostnader för kommunen sedan processen började.

Allt började med att all transport och hantering i centrala miljöer av bränsle var farligt och därmed skulle bort enligt översiktsplanen.

I den nya planen som ska antas på måndag nämns inte detta alls.

Är det inte farligt längre?

Är pinsamt hur detta har hanterats under lång tid.

Då kan kommunen passa på att ge dem lite extra betalt. När hela deras området står fullt med parkerade bilar där så fort det händer något i Skillingaryd Arena.

Lämna ett svar