Nyheter

Forskning kring Andrée gav stipendium

Nyheter Carl-Johan Svensson från Jönköping som är uppvuxen i Skillingaryd har fått ett stipendium av Historiska föreningen i Kronobergs läns stipendium för utforskandet av Andrées landningsplatser där en av dem är belägen utanför Vaggeryd.  

Carl-Johan Svensson

– För några år sedan fick jag mest av en slump reda på att Andrée hade landat utanför Vaggeryd en gång. Det som gjorde mig mest intresserad var egentligen inte landningen i sig, utan mer varför jag inte hade hört talas om denna händelse tidigare, trots att jag är uppvuxen i Skillingaryd. Det fick mig att intressera mig för om och i så fall hur det har berättats om Andrées nio provflygningar på de olika platserna som han landade på, berättar Carl-Johan.

– Det känns som att det finns en bok i projektet, men sådant är ju alltid vanskligt att säga på så här tidigt stadium. Fråga mig igen 2020, säger Carl-Johan glatt..

Stipendiet på 10 000 kronor ska gå till ”egna expeditioner” till landningsplatserna, till litteraturinköp och arkivbesök runtom i landet.
– Man kan säga att stipendiet ger lite välbehövlig luft – eller vätgas? – i projektet så att det inte behöver drivas enbart på fritidskontot. Sedan är det ju extra roligt att just Historiska föreningen i Kronobergs län, med en rad namnkunniga medlemmar, har bedömt projektet vara intressant.

Det var 1894 som Andrée nödlanda nära Malmbron i nuvarande Vaggeryds kommun. I boken ”Vingar över ljungheden” har Nils Bondeson skrivit en längre artikel om det ofrivilliga besöket 1894.

Per-Axel Andersson vid skylten där landningen ägde rum 1894. Foto: Per Bunnstad 2007

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *