Nyheter

Förskola för miljoner som snart försvinner

Förskola för miljoner som snart försvinner

Nyheter Politiska beslut får då och då märkliga och kostsamma konsekvenser.

Som det här med att en förskola med två avdelningar skapades inom Fenix-gymnasiets väggar.
Det var i oktober 2012 som dåvarande ordföranden för barn- och utbildningsnämnden Roger Ödebrink aviserade expansion för den då hårt ansträngda förskolan Växthuset som är granne till Fenix. Stora barnkullar hade föregående år satte press på förskolan samtidigt som Fenix-gymnasiet hade få nya elever och lediga lokaler.

Så här skrev vi i skillingaryd.nu hösten 2012:
”– Ökningen är störst i norra delen av kommunen och därför har vi tittat på tänkbara temporära lösningar där. En av dem består i att använda moduler vid norra delen av Fenix, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Ödebrink (S).
– Det skulle ge vissa samordningsvinster med den intilliggande förskolan Växthuset. Vi tittar också på utrymmen på Fenix  gymnasiedel.
Barn-  och utbildning fastnade för flytt till Fenix. Vintern 2014 var det inflyttningsdags efter en ombyggnad som kostade cirka fem miljoner.

Men i augusti 2015 lät det så här på skillingaryd.nu: 

”För två år sedan flyttade förskolan Växthuset på Torsbo i Vaggeryd in i Fenix-byggnaden där en ny avdelning skapades. Nu vill Fenix-gymnasiet ha tillbaka lokalerna.
Barn- och utbildnings vice ordförande Roger Ödebrink (S) var högste ansvarige politiker när förskolan tog den norra delen av  Fenix i besittning.
– När vi flyttade in förskolan på Fenix tyckte vi att det var väldigt smart, en smidig lokalförändring utan att budget behövde belastats, säger Ödebrink.
– Nu har det vänt snabbare än vi trodde. Fenix behöver lokalerna och då måste vi få väck förskolan igen.
Ödebrink ser dock ingen större kapitalförstöring i det som hänt, att det måste bli en andra stor ombyggnad i norra delen av Fenix på två år för stora pengar. Han menar att Fenix-byggnaden är så flexibelt byggd att det är relativt smidigt att återskapa undervisningslokalerna.
– Det handlar mycket om att flytta väggar. När vi tittade på Fenix-byggnaden inför flytten för två år sedan var det viktigt att vi inte skulle bygga fast oss, säger han”.
  När vi skrev 2016 var lokalbehovet påträngande.  Därför riktade barn- och utbildning blickarna mot tallskogen norr om Fenix. där vill man placera en 30 meter lång modul med tre lektionssalar.

Men miljö- och byggnämnden sa nej:
”– Vi kan inte ta orörd mark med 70-åriga tallar i anspråk för detta projekt, vare sig provisoriskt eller på lång sikt, klargjorde miljö- och byggnämndens ordförande Johnny Wackt”.
Därför måst enu barn- och utbildningsnämnden söka nya vägar i den aktua lokalfrågan.
– Det var förstås ett  tokigt beslut som togs för några år sedan . Men när vi sitter med facit är det lätt att vara kritisk. När beslutet togs visste vi inget om befolkningstillströmningen och flyktingkrisen under 2015, säger Allan Ragnarsson idag.
– Det som skett är inget att gråta över. Nu gäller det att göra det bästa av situationen och det är att så snabbt som möjligt bygga en ny förskola i Vaggeryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *