Förskolan Friskus får inte längre bedriva verksamhet
Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde, som var förra veckan, beslutade politikerna enigt om att tillståndet för att bedriva förskoleverksamhet från och med 30 juni dragits in.
Barn- och utbildningsförvaltningen och politikerna har under en tid haft kännedom om de ekonomiska bekymren som föräldrakooperativet förskolan Friskus, haft.
Sammanträdet hölls förra veckan och efter den 30 juni har förskolan inte längre något tillstånd att bedriva förskoleverksamhet. Nu togs beslutet snabbt, men var odramatiskt enligt politisk ledning i barn- och utbildningsnämnden. 17 barn och fyra personal berörs av det indragna tillståndet.
Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden;
– Vi beslutade att dra tillbaka deras tillstånd. Barnen kommer att erbjudas plats i kommunal förskola. Vi har haft vetskap om deras dåliga ekonomi under en tid och de har uppgett till oss att man lämnat in en ansökan om konkurs, men det har inte tingsrätten bekräftat.
Jimmy Lindberg, som är tjänsteperson på förvaltningen, kommenterar att det blev ett snabbt beslut, men odramatiskt.
– Själva hanteringen gällande tillståndet är odramatiskt. Men det har också kommit in en anmälan till skolinspektionen gällande aktuell förskola.
På förskolan Friskus jobbar fyra personer, varav tre är outbildade och denna trio har fått/ska få erbjudande om vikarietjänst i kommunal förskola. Den fjärde personen är rektorn som är utbildad.
– Vi har för närvarande inte någon rektorstjänst ledig att erbjuda, berättar Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Fotnot: Förskolan Friskus har haft tillstånd att bedriva verksamhet sedan 2005.
Friskus; Gör inte kommun någon ekonomisk hjälp till, men köpa tomtmark för 53 miljoner av ett storbolag, duger våra skattekronor till.
Tråkigt att förskolan läggs ner. Var med och startade förskolan för 20 år sedan och jobbat där sedan dess. Det blir hela tiden tuffare krav och därmed svårt att få ekonomin att gå ihop. Att det måste finnas exempelvis en ekonom med högskoleutbildning i styrelsen. Det är inte så enkelt för en liten förskola. Risken är stor att många mindre förskolor kommer att försvinna. De är ett bra komplement till de stora förskolorna. Angående utbildad personal är snittet i landet en tredjedel förskolelärare, en tredjedel barnskötare och en tredjedel utan pedagogisk utbildning.
Tråkigt för det närmast inblandade, Men med förvåning så står det att ingen förutom rektorn har pedagogisk utbildning. Det blir 25 procent det. Denna kommun som alltid hävdar att det ska vara 100 procent utbildade förskolelärare. Inte ens utbildade barnskötare duger. Vanligtvis brukar kommuner ha en mix på 70/30 mellan förskolelärare/barnskötare. Hur kunde Vaggeryd kommun acceptera så många outbildade på en avdelning? Ska inte alla barn ha en likvärdig start i livet?
Kolla hur det ser ut i kommunen så kommer du se att många inte har sådan utbildning.