Nyheter

Förslag om att skapa kommunal bilpool

Förslag om att skapa kommunal bilpool

Nyheter Inrätta en bilpool! Den skulle innebära att positionerna för miljöarbetet flyttas fram för kommunen.

På onsdag ska kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera det förslaget och flera andra för att nå miljömålet om att begränsa klimatpåverkan inom kommunens verksamhet.
En hel del verkar kunna göras, det visar den utredning som gjorts  av miljöstrateg Lina Larsson.
Under 2015 kördes cirka 40 000 mil (cirka 24 procent av den totala körsträckan) i privata bilar i tjänsten. Det finns heller ingen kontroll på vilken typ av bilar som används och hur miljövänliga de är.
”För att stimulera anställda att använda miljöbilar eller fossilfria bilar bör möjligheten till olika milersättning, beroende på vilken privatägd bil personalen kör, utredas. Av utredningen bör framgå vilka bilar som ska ingå i de olika klasserna och vilken ekonomisk ersättning som är rimlig för de olika klasserna. Syftet är att få fler att välja miljömässigt bättre bilar när privata bilar används i tjänsten”, skriver kommunen i en sammanfattning av problematiken.
Under hösten 2016 har det visat sig finnas en efterfrågan på en bilpool stationerad i Vaggeryd. Anledningen till att Vaggeryd pekas ut är att där bland annat finns både högstadie- och gymnasieskolor med personal som reser mycket i tjänsten, sim- och sporthallarna, kultur- och fritidsverksamheten, nya familjecentralen samt personal boende i Vaggeryd, alltså kategorier som skulle kunna ha nytta av en bilpool. Men administration måste förstås hanteras på något sätt.
Men det är förstås bättre att cykla där så är möjligt. Utredningen som nu hamnat på kommunstyrelsens bord pekar på att bil kan ersättas av cykel eller elcykel alternativt digitala möten. Därför föreslås att en elcykel i ”bilpoolen” utreds samt vilka laddningsmöjligheter som finns eller kan skapas för såväl privata som kommunägda elcyklar.
Utredarna föreslår också att ett cykelgarage byggs vid Skillingehus, allt för att främja att anställda cyklar till och från jobbet såväl som i tjänsten. Där ska även privata cyklar kunna parkeras.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *